Pirate Bays nya trick: flygande servrar

Flygande servrar i luften. Det är fildelarsajten Pirates Bay nya plan för att undvika att blockeras på nätet. Ett pr-trick tror många.

I helgen publicerade Pirate Bay ett blogginlägg om sina nya planer för att slippa åka fast för sin verksamhet och undvika fildelningslagstiftningen. Pirate Bay vill fästa små servrar på gps-kontrollerade drönare, det vill säga obemannade luftfarkoster som ska flyga runt några kilometer upp i luftrummet.

– Spontant låter det som ett pr-stunt. Det är egentligen en gammal kul idé i stil med de tidigare om att ha servrar på fartyg på internationellt vatten, luftskepp och ambassader i frihamnar, säger Jon Karlung, styrelseordförande för internetleverantören Bahnhof.

Enligt Pirate Bays planer ska det vara möjligt att använda väldigt små datorer tillsammans med billiga radiosändare som har en bandbredd på 100 megabit per sekund.

Planerna är än så länge endast på planeringsstadiet, skriver Pirate Bay på sin blogg. Men planerna tas inte alltför seriöst, flera menar att det rör sig om ett pr-trick för att få uppmärksamhet.

Bloggen Torrentfreak.com, som starkt förespråkar fildelning, har varit i kontakt med en representant för Pirate Bay som försäkrar att planerna för att lansera en drönare är verkliga.

– Alla vet redan vad Pirate Bay är, nu ska de börja tänka var Pirate Bay är. På det här sättet måste flygplan stänga ner vårt system. Det är en riktig krigshandling, säger representanten till Torrentfreak.com.

Helena Zachariasson
helena.zachariasson@svt

Publicerad: