Foto: TT

Plan från Stockholm till Istanbul inställt

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagens första flight från Sverige till Istanbul har ställts in efter det blodiga attentatet på Atatürkflygplatsen och plan från Istanbul till Stockholm och Göteborg är försenade. Det är ännu oklart hur det blir med övriga flighter i dag till den turkiska staden. – Vi avvaktar mer information från flygbolagen, det är dem som väljer om man ska ställa in avgångar eller inte, säger Charlotte Periasamy, pressinformatör på Swedavia.

Minst 36 personer dödades och 147 skadades i går kväll vid ett attentat på Istanbuls flygplats. Tre självmordsbombare ska ha sprängt sig i luften vid ankomsthallen.

All flygtrafik stoppades efter dådet, men tidigt svensk morgon kom uppgifter om att USA öppnat flygtrafiken från landet till Istanbul. Turkish Airlines har ställt in alla sina avgångar fram till klockan 7:00 svensk tid.

Terrordåd på Istanbuls flygplats

Morgonens första avgång från Sverige till Atatürkflygplatsen som skulle gått klockan 07:50 är dock inställd.

– En första avgång har blivit inställd. Sedan har vi förseningar på ankomster från Atatürk på både Arlanda och Landvetter, säger Charlotte Periasamy, pressinformatör på Swedavia.

Högsäsong för Turkiet-resor

Just nu är det högsäsong för resor till Turkiet. Enligt UD befinner sig då cirka 15.000-20.000 svenskar i landet varje vecka.

Swedavia avvaktar nu mer information från flygbolagen, det är bolagen som väljer om avgångar ska ställas in.

– Vi väntar på mer information om en flight från Göteborg till Atatürk just nu, säger Charlotte Periasamy.

Har ni planer på att utöka säkerheten på svensk mark?

– Vi följer polisens direktiv och bedömning när det gäller vårt säkerhetsarbete. I övrigt vill jag inte kommentera det.

Charterbolag följer UD:s rekommendationer

Turkiet är ett populärt resmål för många svenska resenärer. Ett av bolagen som flyger på Turkiet är Apollo. och enligt pressansvarige Jenny Boström har man från bolagets sida inga planerade flighter varken till eller från Turkiet de närmaste dagarna.

Hon säger även att man från Apollos sida noga följer händelseutvecklingen i landet vad gäller läget i landet.

– Vi följer UD:s rekommendationer och håller noga koll på utvecklingen.

Ytterligare ett reserbolag med ett antal turkiska destinationer är Fritidsresor. Enligt Leyla Öfwerström, presskontakt på bolaget, planerar man i nuläget inte att ställa in några av de närmaste dagarnas flighter, men råder resenärerena att hålla sig uppdaterade.

– Inga resor planeras att ställas in just nu, och det beror på de rekommendationer vi har fått från UD. Skulle det bli någon förändring uppdaterar vi informationen på hemsidan och kontaktar naturligtvis berörda resenärer.

Ingen avrådan

– Istanbul är ingen destination hos oss. Våra resmål i Turkiet finns på sydkusten, säger Barbro Holmberg, informatör på researrangören Ving.

Hon tillägger att Ving just nu har cirka 2.500 resenärer i Turkiet, främst i Side och Antalya och dit har inga avgångar ställts in.

Ving följer UD:s reserekommendationer och där finns ingen avrådan vad gäller Vings resmål. Dessutom håller man regelbunden kontakt med sina representanter på plats för uppdatering av läget.

Delvis öpppnad flygplats

Enligt uppgifter till den brittiska dagstidningen The Guardian ska Atatürkflygplatsen delvis ha öppnat under morgonen. En tredjedel av avgånarna ska ha ställts in medan ytterligare ett antal försenats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd på Istanbuls flygplats

Mer i ämnet