Platsbristen på sjukhus skördar liv, enligt Ivo. Foto: TT

Platsbrist skördade liv på svenska sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Tretton dödsfall på svenska sjukhus förra året kan kopplas till vårdplatsbrist, personalbrist eller extrem arbetsbelastning. Det visar en genomgång som tidningen Sjukhusläkaren gjort av anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Ett exempel är en patient som fick tio gånger för hög dos läkemedel av stressad personal. I ett annat fall fick fel patient blodförtunnande medel, vilket ledde till inre blödningar och död – även här anger personalen att det var personalbrist och hög arbetsbelastning som låg bakom misstaget.

– Att överbeläggningar och utlokaliseringar kan bidra till vårdskador och även dödsfall är inget nytt. Sedan är det givetvis önskvärt att det här inte skulle vara ett så pass stort och omfattande problem år 2016, kommenterar Carina Skoglund, Socialstyrelsens sakkunniga i patientsäkerhet, för tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.