Södertörnspolisen i Stockholm har i över tio års tid fört ett register över misshandlade och hotade kvinnor, avslöjar Ekot vid Sveriges Radio idag. Foto: TT

Polisen förde hemligt kvinnoregister

Uppdaterad
Publicerad

Ett hemligt register över misshandlade och hotade kvinnor har förts vid Södertörnspolisen i Stockholm i tio års tid, avslöjar Ekot vid Sveriges Radio idag. Registret har innehållit mycket känsliga uppgifter om kvinnorna och deras anhöriga.

I den hemliga databasen med Excel-filer har brottsoffergruppen vid Södertörnspolisen i Stockholm i tio års tid registrerat över tvåtusen kvinnor som anmält att de blivit hotade eller misshandlade, uppger Ekot.

Mycket känsliga uppgifter

Enligt Ekot innehåller registret mycket känsliga uppgifter om kvinnorna, kring exempelvis deras livssituation, anhöriga och diagnoser. Här är några exempel:

”Målsäganden mytoman”

”Kvinnan verkar ha vissa psykiska problem enligt min uppfattning”

”Det känns nästan som att det är den misstänkte som är offret”

– Detta är helt sjukt, så vansinnigt kränkande. De här citaten… Det är väldigt förlegat att göra på det här viset, det känns som 40-talet, säger 28-åriga Linn, en av de registrerade kvinnorna, till Ekot.

Poliser förnekar registret

Åtminstone 20 poliser ska ha jobbat aktivt med registret, som beskrivs som ett ”bra att ha-register” likt det kritiserade romregistret, men när Ekots reportrar och Linn ringer upp poliser vid Södertörn förnekar alla registret. Så här säger en av poliserna som gjort anteckningar i registret i ett telefonsamtal.

– Nej, men herregud min skapare, det har jag aldrig hört talas om. Vad skulle man ha för nytta av det? Det är klart att jag tycker att register som är olagliga det kan man ju inte ha, säger polismannen.

Polischef: Registret ska skydda kvinnorna

Men så berättar polismästaren i Södertörn, Christian Agdur, att registret finns och att det tagits fram för att kunna göra hotbildsbedömningar och skydda kvinnorna. I en intervju med Ekot säger han också att polisen har tillstånd för registret, men när Ekot efter intervjun får ut tillståndet visar det sig att det gäller för att registrera misstänkta gärningsmän och inte offren. Dessutom gick tillståndet ut 2010.

När Ekot ringer upp Christian Agdur på nytt säger han att han blivit felinformerad om vad tillståndet gällde och att det låter allvarligt om ett register förts utan tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.