De utsatta för grooming känner delaktighet och vågar därför inte anmäla, förklarar Björn Sällström, kriminalkommissarie NOA, i SVT:s Gomorron Sverige.

Polisen om grooming: Skyldiga kommer undan straff

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att få tag på män som utsätter unga för sexuella övergrepp på nätet. Skam och skuld hos brottsoffren gör att få anmäler att de utsätts för grooming, enligt polisen.

1 juli 2009 blev det i Sverige olagligt för vuxna att söka kontakt med barn i sexuellt syfte, men trots att brottet kan ge upp till ett års fängelse fortsätter män att planera sexualbrott mot barn under 15 år.

– Uppenbarligen är den här driften större än risken att åka fast, säger Björn Sällström som jobbar mot sexuella övergrepp mot barn, i SVT:s Gomorron Sverige.

Sexbrott mot barn

”Svårt att komma åt”

Att grooming existerar är ingen nyhet för polisen, men gärningspersonerna bakom är svåra att komma åt. Barnen känner skuld och skam inför det som hänt – vilket leder till få anmälningar, säger Björn Sällström.

– Dels är det svårt att prata om sexualitet när man är i den åldern, men man känner också skuld och delaktighet. Man känner sig dum som gick med på det.

”Grovt sexuellt språk”

Just nu pågår en SVT-satsning om grooming, där reportrar använt olika sociala forum på nätet och utgett sig för att vara barn. Natalie Medic, på SVT Syd, presenterade sig som en 14-årig flicka. Kontakterna började ofta med smicker, men fortsatte snart i något annat.

– Man bad om nakenbilder, man skickade bilder på sina könsorgan och man skrev med otroligt grovt sexuellt språk, säger hon.

När barnet tillslut skickar en nakenbild till mannen är spelet igång, enligt kriminalkommissarie Björn Sällström.

– Det är då fällan smäller igen. Då kommer hoten om att man vill ha värre bilder, annars läggs den första ut på sociala medier. Barnen reagerar med väldigt mycket rädsla och oro.

Barnen är alltid oskyldiga

Björn Sällström belyser att barn som blir sexuellt utnyttjade aldrig är delaktiga och att barn alltid måste ses som offer.

– Det finns cyniska gärningsmän som spelar på de här strängarna, och det gör egentligen brottet ännu värre, säger han.

Om du misstänker att ett barn blivit utsatt för ett sexualbrott kan du vända dig till polisen, som du kontaktar på telefonnummer 114 14.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexbrott mot barn

Mer i ämnet