Polisen om polisflykten: vi behöver alla våra poliser

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ser allvarligt på att det ökande antalet unga poliser som slutar. Nu ska de titta närmare på saken, och de misstänker att det är flera samverkande orsaker, bland annat unga polisers frustration med omorganisationen. – Vi behöver poliserna för att klara vårt viktiga samhällsuppdrag, säger Max Lutteman, chef för HR/Kompetens på polisen.

Polisen vill undersöka varför antalet poliser som lämnar yrket ökat drastiskt just i år, och under hösten 2015.

Det är en negativ ökning, vi vill inte se den ökningen. Vi befinner oss i en fas där vi ska höja antalet poliser. Därför vill vi behålla alla våra poliser, säger Max Lutteman, chef för HR/Kompetens på polisen.

Krisen inom polisen

Undersöker saken

Polisen kan inte helt klart sätta fingret på vad som orsakat avgångarna. De väntar på att föra avslutningssamtal och på att undersöka saken närmare. Men man misstänker att andra statliga myndigheter, kommuner och aktörer från den privata sektorn rekryterar poliser i större utsträckning än tidigare.

– Vi ser en utveckling i samhället med ökat säkerhetstänk, framför allt hos statliga myndigheter. Poliser är duktiga – de har gått en bra grundutbildning och har god grund för fort- och vidareutbildning. Därför är de attraktiva att rekrytera, säger Max Lutteman.

Går till kommuner och myndigheter

Vilka är det som rekryterar?

– Vi ser att det är Migrationsverket, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunerna. Poliser är attraktiva att rekrytera eftersom de jobbar med utredningar, säkerhetstänk, konfliktlösning, och vi måste därför bli bra på att behålla vår polis, säger Max Lutteman.

Polisen är inte orolig över att andra statliga myndigheter rekryterar poliser. Max Lutteman menar att fri rörlighet är bra eftersom man ser att många poliser som lämnar yrket kommer tillbaka, och då har de med sig ny kunskap som kan komma till nytta för polismyndigheten. Men samtidigt vill man ha kvar sina poliser.

– Det är helt avgörande att vi har poliser som är längst ut i samhället och möter medborgarna, säger Max Lutteman.

Stor omorganisation

Den 1 januari 2015 genomgick polisen en stor omorganisation där Sverige fick en samlad Polismyndighet till skillnad från tidigare uppdelning i 21 polismyndigheter, Rikspolisstyrelsen och SKL (i dag Nationellt forensiskt centrum). Polisens omorganisation sammanfaller med ökningen i antalet poliser som lämnat yrket. Och Max Lutteman tror inte att det är ett sammanträffande.

– Omorganisationen är ett hårt arbete, det ska jag inte hymla om. Det är en stor påfrestning och det finns medarbetare som känner både oro och frustration. Och vi måste arbeta för att alla ska känna att det här är min arbetsplats och här vill jag vara kvar, säger han.

Missnöje bland personalen

Kan missnöjet med omorganisationen vara en bidragande orsak?

– Det är en utav frågorna vi ska ta reda på vid avslutningssamtalen, säger Max Lutteman.

Vad säger din magkänsla?

– Jag har jobbat som polis i över 25 år och känner många poliser, och jag vet att det är vissa som slutat av den anledningen, ja, säger Max Lutteman.

”Jättebeklagligt”

I en färsk undersökning från Polisförbundet har man mätt attityder hos medlemmar gentemot polisens omorganisation. Där framgår det att 88 procent av 4362 slumpmässigt utvalda medlemmar tycker inte att polisen blivit en mer enhetlig och effektiv myndighet. Och 86 procent tror inte att medborgarna upplever att de har poliser närmare sig.

Det är siffror som inte förvånar polisen.

– Jag tycker det är jättebeklagligt, även om jag inte är helt överraskad.  För det är stora förändringar, stora organisatoriska förändringar med nya arbetschefer och nya arbetsplatser, säger Max Lutteman.

Tror att lönerna spelar roll

Vidare tror Max Lutteman att andra bidragande orsaker är lönerna, det vill säga att unga poliser tycker att de inte tjänar tillräckligt, och en förändrad och något svårare arbetsmiljö. 

– Vi ser ett förändrat klimat för polisen med bland annat migrationsströmmar och terrorhot. Det gör att polisyrket kanske blivit något svårare än tjugo år sen. När jag började för 25 år sedan var det en annan kategori brott, så utvecklingen har kanske påverkat polisens arbetssituation, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet