Foto: TT

Polisen tar färre dna-prover

Publicerad

Dna är ett allt viktigare instrument för att lösa både grova brott som mord och våldtäkter, och vardagsbrott som inbrott och stölder. På Nationellt Forensiskt Centrum (NFC), tidigare Statens Kriminaltekniska Laboratorium, anser man att polisen måste topsa flera misstänkta.

– Det är 4.500-5.000 spår som träffar mot personer varje år och när polisen topsar färre kan det innebära att registret inte fylls på i den omfattning det borde göra. Det innebär att man kanske missar personer som begått brott eftersom man inte får träffar på dem, säger Anna Granlund, enhetschef på NFC till SVT Nyheter.

Antalet topsningar minskar

Nationellt Forensiskt Centrum har möjlighet att analysera 50.000 dna-prover varje år. 2012 topsade polisen drygt 52.000 men sedan har antalet topsningar gått kraftigt nedåt. I år förväntas man bara få in drygt 27.000 prover.

– I teorin skulle fler brott kunna lösas för det borde bli fler träffar på de spår vi har i spårregistret som vi ännu inte matchat mot någon misstänkt säger Anna Granlund.

Får topsa vid fängelsestraff

Polisen får topsa en misstänkt om personen är skäligen misstänkt för ett brott som har fängelse i straffskalan.

Det finns nu cirka 31.000 oidentifierade spår från brottsplatser i dna-registret. Om de spåren skulle kunna matchas mot en misstänkt person skulle ytterligare tusentals brott klaras upp.

Även polisen är missnöjd med utvecklingen.

– Det är självklart allvarligt. Det är viktigt att polisen topsar när det är möjligt för att dna är ett verktyg för oss att kunna klara upp brott, säger Tommy Kangasvieri, enhetschef vid polisens Nationella Operativa Avdelning (NOA) till SVT Nyheter.

Startar informationskampanj

Polisen ska nu starta en intern informationskampanj för att förundersökningsledarna ska utföra fler dna-prover på misstänkta.

– Det gäller att vi sprider den här kunskapen till de närmsta cheferna och som sedan pratar med sina medarbetare. Det är också viktigt att vi vågar ta dialogen med medarbetare och chefer vid ärenden där vi inte topsat fast vi borde ha gjort det. Det här måste bli bättre, säger Tommy Kangasvieri till SVT Nyheter.

DNA-registret

I dag finns drygt 150.000 profiler i DNA-registret.

2006 testades drygt 25.000 personer. 2012 drygt 52.000. 2015 var siffran 29.000

Det finns 31.000 spår från brottsplatser som man ännu inte kunnat koppla till en person.

NFC får cirka 4500-5000 träffar/år. Mängdbrott (stöld, inbrott, etcetera) är de brott som till största delen kan lösas av DNA men även allvarligare brott klaras upp.

2015 hittade man bland annat 85 träffar i fall med våldtäkt, sexuella ofredanden. 201 fall med rån, grov stöld och 87 fall i mord/dråp och försök till mord/dråp.

Källa: NFC, årsrapport 2015

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.