Foto: SVT

”Politikerna måste vara relevanta”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan var det dags för riksdagens högtidliga öppnande – en slags kick-off i förtroendebranschen, skulle man kunna säga. Men just nu verkar det vara lite skralt med just det; förtroende är det många väljare som saknar för partiledarna.

När vi träffar politikerna vid riksdagens öppnande är de alla rörande ense om vad deras arbete handlar om. 

– Politik är en förtroendebransch, säger förre S-ledaren Håkan Juholt.

Agenda

Flera andra politiker säger exakt samma sak, bland andra KD-ledaren Ebba Busch Thor och hennes kollega V-ledaren Jonas Sjöstedt. 

Men förtroendesiffrorna för de flesta partiledare pekar mest nedåt. Särskilt illa är det för statsminister Stefan Löfven (S) och oppositionsledaren Anna Kinberg Batra (M). Förtroendet för Stefan Löfven har sjunkit till 26 procent, omkring hälften av vad hans företrädare Fredrik Reinfeldt brukade ha.

Undantagen är SD-ledaren Jimmie Åkesson vars förtroendesiffror ökat under året och C-ledaren Annie Lööf vars siffror ligger stilla på drygt 25 procent.

– Det är en generellt nedåtgående trend. Ett lägre förtroende för partiledarna blir också ett lägre för partierna och Sveriges ledning, säger Torbjörn Sjöström, vd för opinionsföretaget Novus.

– Vi hamnar i ett läge där man tror att ingen tar hand om det här landet.

Ängsliga partiledare, luddiga svar

Men varför har vi fått närmast ängsliga partiledare?

– Det är väldigt svårt att vara partiledare just nu i det låsta parlamentariska läget. De flesta partier befinner sig i ett läge där de försöker utveckla ny politik från lärdomarna man drog av 2014 års val, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap. 

Men enligt Henrik Ekengren Oscarsson är man så rädd att förlora de väljare man har att man har svårt att utveckla en ny politik.

– Man måste hela tiden snegla på folkopinionen.

Kanske är det därför vi fått vänja oss vid politiker som ger luddiga svar. De vet helt enkelt inte vad de själva och deras parti tycker än.

Mänsklighet och relevans

Henrik Ekengren Oscarsson har viss förståelse för det svåra läget för statsministern.

– Stefan Löfven har bekymmer. Det beror på det parlamentariska läget. Vi lever i en parlamentarisk kris sedan valet. Till det har fått en flyktingkris utifrån. Dessutom regerar han i minoritet.

Vad är det då vi förväntar oss av våra politiker?

– Vi vill att politiker kan saker, är ganska säkra men också att de kan visa mänsklighet. Om det nu är så att hon tycker att det är svåra frågor och att hon faktiskt inte har något svar – då måste hon ju säga det. Då skulle vi kunna känna empati, säger retorikforskaren Lena Lid Falkman.

För Novus vd är det några saker till som krävs av våra politiker för att de ska kunna återskapa förtroendet.

– Framför allt måste man säkerställa att man är relevant, har kontroll på läget och en vision framåt, säger Torbjörn Sjöström.

FÖRTROENDET FÖR PARTILEDARNA

Lista över förtroendet för partiledarna enligt Novus mätning 20-25 augusti 2015.

Förändring sedan december 2014  inom parentes. OBS! Förändringen för KD-ledaren Ebba Busch Thor gäller sedan mars.

  • Annie Lööf (C) 27 procent (oförändrat)
  • Stefan Löfven (S) 26 (-11)
  • Anna Kinberg Batra (M) 22 (-6)
  • Gustav Fridolin (MP) 21 (-4)
  • Jimmie Åkesson (SD) 20 (+3)
  • Jonas Sjöstedt (V) 20 (-2)
  • Jan Björklund (FP) 20 (-2)
  • Ebba Bush Thor (KD) 9 (-1) OBS! Förändring sedan mars.
  • Åsa Romson (MP)  7 (-5)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet