Foto: TT

Så vill politikerna lösa ungdomsarbetslösheten

Uppdaterad
Publicerad

Företrädarna för både regeringen och oppositionen tycker att de har gjort, eller vill göra, saker för de unga som har svårast att få jobb. Och tycker att motståndarens politik leder helt fel.

– Regeringen har misslyckats kapitalt!

– Socialdemokraterna ägnar sig åt tom retorik!

Val 2014

Ylva Johansson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, och Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadsminister, tar gärna till kraftord när de diskuterar ungdomsarbetslösheten.

Anders Forslund, forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, tycker att debatten borde fokusera på den förhållandevis lilla grupp ungdomar som har riktigt svårt att få sitt första jobb och kanske ger upp.

Men företrädarna för både regeringen och oppositionen tycker att de har gjort, eller vill göra, saker för de unga som har svårast att få jobb. Och går till hård attack mot motståndarens satsningar.

”Regeringen har satsat pengarna fel”

Ylva Johansson (S) är mycket kritisk till regeringens åtgärd att halvera arbetsgivaravgifterna för unga:

– Man har satsat oerhört stora pengar på en generell sänkning av arbetsgivaravgiften för unga som har jobb. Pengarna hade gjort oerhört mycket större nytta om de hade satsats på de ungdomar som inte har jobb och som har svårt att få arbete.

Ett par av socialdemokraternas förslag för de unga som har svårast på arbetsmarknaden är:

* Utbildningskontrakt – de som inte gått ut gymnasiet ska få möjlighet att studera, ev i kombination med deltidsjobb eller praktik, men ersättning betalas bara ut om kontraktet följs.  

* 90-dagarsgaranti – jobb, praktik eller utbildning inom tre månader.

Bidrag istället för ”riktiga jobb”

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) anser att de socialdemokratiska förslagen leder till att de unga får bidrag istället för ”riktiga jobb”. Och hon tycker att regeringspolitiken, med bland annat sänkta kostnader för arbetsgivare som anställer unga, fungerar.

– 50 000 fler unga har ett jobb att gå till jämfört med 2006 men vi behöver fortsätta att göra mer för att jobben också ska komma de unga till del. Nyckeln för de som står längst bort från arbetsmarknaden är att få tillbaka dem till studier, säger Elisabeth Svantesson.

Bara 87 YA-jobb har skapats

Hon lyfter också fram de i januari introducerade YA-jobben, yrkesintroduktionsanställningarna. Efter överenskommelser med arbetsmarknadens parter kan arbetsgivare som anställer unga som utbildas på arbetsplatserna få kraftigt sänkta kostnader och handledarstöd.

Arbetsmarknadsministern har tidigare uttryckt förhoppningar om 30 000 YA-jobb på sikt men SVT Nyheter kunde för några veckor sedan berätta att det vid den tiden bara blivit 87.

– Jag tycker att vi alla borde skämmas. Här kunde vi göra mycket mer. Det handlar ju om våra arbetslösa ungdomar, sade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson då till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet