Prins Bertil och Lilian berättar om sina bröllopsplaner i december 1976.

Prinsessan Lilians dramatiska liv

Uppdaterad
Publicerad

Prinsessan Lilian levde ett långt liv fyllt av dramatik och romantik. Först 1976 blev hon prinsessa i och med giftermålet med prins Bertil.

Dessförinnan var Bertil samboende med den frånskilda engelskan under 33 år – en offentlig hemlighet i Sverige.

Lilian föddes den 30 augusti 1915 i en arbetarfamilj i gruvstaden Swansea. Hon mötte prins Bertil i London 1943, under brinnande krig.

Prinsessan Lilian död

Prinsen tjänstgjorde som biträdande militärattaché vid den svenska ambassaden medan Lilian var artist och fabriksarbetare i krigsindustrin.

Hon flyttade in i prinsens lägenhet i London sedan hennes egen bostad skadats under en tysk bombräd. Hon undsattes av prinsen i den skadade byggnaden. Men det gick inte att hitta något hotellrum.

”Vi åkte hem till honom (Bertil) och lugnade ned oss med en drink.”

”Jag stannade över natten. Sedan blev jag kvar”, säger hon själv i den självbiografi som kom 2000.

Fortfarande gift

Lilian var då fortfarande gift med skådespelaren Ivan Craig, som var officer i brittiska armén och ute i fält.

Det äktenskapet upplöstes först 1947 efter ett samtal mellan prins Bertil och Craig.

Craigs enda krav var: ”Lova mig att vad du än gör så ska du alltid ta hand om Lilian”.

Det löftet höll prins Bertil. Efter kriget flyttade de två ihop i Sverige och bosatte sig i villa Solbacken på Djurgården.

Barn var otänkbart

Men prinsen stod nära tronen och därför fick han inte gifta sig med en enkel kvinna och ett utomäktenskapligt barn var otänkbart. Först sedan kung Carl Gustaf gift sig med Silvia 1976 fick Bertil och Lilian tillstånd att gifta sig och äktenskapet ingicks den 7 december 1976. Därefter blev Lilian en av de mer synliga representanterna för kungahuset även i officiella sammanhang.

Prins Bertil avled den 5 januari 1997. Åren före sin bortgång var prinsessan Lilian sjuk i alzheimer och vårdades i sitt hem på Djurgården.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prinsessan Lilian död

Mer i ämnet