Foto: TT

Privata sjukvårdsförsäkringar fortsätter öka

Publicerad

Antalet privata sjukvårdsförsäkringar har trefaldigats på tio år. Och det är löften om snabb specialistvård som lockar. Men kritiker menar att viljan att betala skatt till offentlig vård riskerar att minska vilket kan försämra vården.

I dag har 639.853 personer en privat sjukvårdsförsäkring enligt organisationen Svensk Försäkrings senaste statistik. Vanligast är att arbetsgivaren betalar, medan 28 procent betalar den själv. I det senare fallet oftast via en gruppförsäkring genom sitt fackförbund – även om LO-facken inte erbjuder sådana då man tagit ställning mot privata sjukförsäkringar.

Snabb specialistvård lockar

Försäkringsbolaget Euro Accident är en av uppstickarna i branschen och har runt 15 procent av marknaden i Sverige.

– Vi märker att det generellt finns en vilja att investera i sin hälsa. Det handlar om att man vill få möjlighet till specialistvård snabbt, säger produktchefen Therese Leijonhufvud.

”Lämnar plats för någon annan i den offentliga kön”

Åsikterna om vilka effekter som de privata sjukvårdsförsäkringarna har på samhället och vården blir oftast ideologiska, då området är relativt outforskat i Sverige. Förespråkarna menar att det är ett komplement till offentlig vård och till och med avlastar den.

– Vi köper vård från privata vårdgivare, men å andra sidan lämnar man plats för någon annan i den offentliga kön, som då får snabbare vård eller operation, säger Therese Leijonhufvud på Euro Accident.

Men kritikerna menar att en privat sjukvårdsförsäkring ger en gräddfil  till sjukvård samtidigt som skatteviljan minskar. John Lapidus, forskare på Handelshögskolan på Göteborgs universitet är en av få som forskar i ämnet.

– Allt fler i samhället betalar två gånger för sin sjukvård. Dels via skatten, dels via sin privata sjukvårdsförsäkring. På sikt riskerar det leda till att viljan att betala skatt till den offentliga vården minskar, och det blir då mindre resurser över till den offentliga vården, säger John Lapidus.

John Lapidus hävdar också att de som vinner på att marknadsföra de privata sjukvårdsförsäkringarna har ett egenintresse att upprätthålla föreställningen att det är långa väntetider till vården. 

– Det finns privata intressen att låta påskina att köerna är långa i vården, vilket ibland är sant, ibland inte, säger han.

Farhågor om gräddfiler ledde till lagförslag

Regeringen oroas över ökningen och kom nyligen med ett lagförslag om en ändring hälso- och sjukvårdslagen. Syftet är att stärka skyddet så att det verkligen är vårdbehovet och inte plånboken som styr vem som får vård först.

Flera branschföreträdare säger till SVT att lagförslaget inte ändrar deras arbete. De följer redan i dag hälso- och sjukvårdslagen. Inte heller Therese Leijonhuvfud på Euro Accident ser att lagförslaget förändrar någonting då vårdföretagen de anlitar har två separata köer.

– Vi har det reglerat i avtal så att vårdföretagen har två separata köer. Vi skriver in i våra avtal att de måste följa svensk lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.