Professor Hans Rosling om ny fosterdiagnostik: Kan leda till fler könsselektiva aborter

Uppdaterad
Publicerad

En ny metod inom fosterdiagnostik gör att det räcker med ett enkelt blodprov från mamman för att avgöra barnets kön. I Asien kan nu antalet flickaborter komma att öka om metoden kommer dit, tror Hans Rosling, professor i internationell hälsa.

De senaste 20 åren har de könsselektiva aborterna i Asien ökat. Den senaste folkräkningen i Indien från 2001 visade att för barn under sex år så gick det 927 flickor på 1.000 pojkar.

Kan ge fler flickaborter

Nu kan ny teknik inom fosterdiagnostiken komma att driva på den skeva könsutvecklingen ytterligare. Istället för ett ultraljud kan nu läkare avgöra barnets kön med ett enkelt blodprov.

-Visst kan det komma att leda till fler könsselektiva aborter på kort sikt, säger Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet.

De nya metoden har nyligen utvärderats av SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering. De har med visst vetenskapligt stöd gjort bedömningen ”att metoden visar rätt kön i nära 99 procent av fallen”

Lagstifta hjälper inte

I Indien förbjöd man 1996 läkare att avslöja barnets kön i ett försök att få stopp på den skeva könsfördelningen. Men istället har den illegala marknaden för ultraljud vuxit explosionartat och omsätter i dag mer än 250 miljoner dollar enligt brittiska Al-Jazira.

-Det går inte att lagstifta mot abort eller ultraljud. Problemet är ett annat, menar Hans Rosling, som i 25 år föreläst om global hälsa runt om i världen.

Jämlikt samhälle lösningen

För Hans Rosling är den skeva könsfördelningen ett resultat av ett patriarkalt samhälle. Det visar på kvinnans svaga ställning i dessa länder. För att det ska bli ändring så går det inte att lagstifta mot den nya teknologins framsteg utan vad som krävs är en samhällsförändring.

-Jämställdhet måste bli en del av den asiatiska utvecklingsdrömmen. Det är viktigt även för männen. Så som det ser ut i dag med den skeva könsfördelningen så finns det inte tillräckligt med kvinnor för männen att gifta sig med.

När väl jämställdheten är på plats, först då kommer aborter av flickbarn att upphöra menar Hans Rosling. Tills dess kommer just den obalanserade befolkningen att vara ett stort problem för Kina och Indien. Att det blir för många gamla i förhållande till unga och för många män i förhållande till kvinnor.

Robert Lundin

robert.lundin@svt.se

Flickabort vanligast i Indien och Kina

• I Indien och Kina är aborter på grund av kön som mest utbrett.

• I indien ligger främst två orsaker bakom den höga siffran av flickaborter. Den kostsamma brudgiften som en indisk familj måste betala när dottern gifter sig och möjligheten att med ultraljud avgöra barnets kön.

• Sammantaget beräknar forskare att det gjorts mellan fyra och tolv miljoner flickaborter i Indien de senaste 30 åren.

Medicinska tidskriften Lancet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.