Vladimir Putin spenderade en måltät födelsedag på isen. Foto: TT/Wikimedia

Putin firade sin födelsedag – med att göra sju mål i ishockeymatch

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin firade sin födelsedag på samma arena där hockeymatcherna gått av stapeln under vinter-OS 2014. Trots sina 63 år dominerade Putin totalt i matchen, som av experter tolkas som en planerad uppvisning i presidentens machoimage.

Under tisdagen firade Putin sin 63-årsdag i staden Sotji, belägen vid Svarta havet i södra Ryssland. Ambitionen under dagen var att informera om den pågående militära kampanjen i Syrien, och att delta i en ishockeymatch.

Till publikens jubel äntrade Putin isen, tillsammans med resten av sitt lag beståendes av forna NHL-proffs. Motståndet var inte riktigt lika starkt – utan bestod av ett antal äldre ryska affärsmän.

Putin gjorde sju mål helt själv

Presidenten var i högform, och gjorde livet hårt för motståndarmålvakten, som släppte in hela sju mål. Även lagkamraterna lyckades få till några mål, och matchens slutresultat innebar vinst med 15 – 10 till Putin.

– Den som siktar på vinst kommer också att vinna, ropade Putin till den euforiskt hurrande publiken, efter att hans vinst var ett faktum.

Ska fira på ”måttfullt” vis

Putins talesperson meddelade sedan att presidenten ämnade att fira vinsten på ett ”måtfullt” vis med sina lagkamrater, för att sedan spendera den återstående födelsedagskvällen med familj och vänner.

Kreml framställer Putin som en machoman, för att visa de ryska väljarna att han är den enda som har kraft tillräcklig för att styra det väldiga riket. Tidigare har Putin setts i dramatiska jaktscenarior, och i ubåtar på havets botten, något som SVT tidigare rapporterat om. Hockeymatchen var del av den strategin, enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.