Räddningsverket varnar för etanolen

Uppdaterad
Publicerad

Drivmedlet E85 är betydligt mer explosivt och brandfarligt än bensin och Räddningsverket vill nu undersöka de risker som finns på bensinmackar med bilar som körs på etanol.

Man arbetar tillsammans med bensin- bolagen, Svenska Petroliuminstitutet och Vägverket för att öka säkerheten på bensinstationerna.

Det rullar redan 15.000 etanolbilar på de svenska vägarna och Vägverket väntas i höst ge klartecken för etanol även i äldre bilar efter ombyggnad. Räddningsverket anser dock att utvecklingen har gått för fort.

-Man kände inte till på ett tidigt stadium att det fanns så stora risker, och E85 har inte diskuterats så länge, säger Björn Herlin, brandingenjör på Räddningsverket, till Rapport.

Har ett brett antändningsområde

E85 är en blandning som består av 15 procent bensin och 85 procent etanol. Bensin har ett antändningsområde som ligger en bra bit under noll grader, medan E85 kan fatta eld vid ett betydligt bredare temperaturintervall.

-Om man får en gnista eller antändning så kan branden fortplanta sig in i tanken eller till de system som finns på bensinstationen om det inte finns något skydd, säger Björn Herlin.

Säkerhetsåtgärder planeras

Allra farligast är det att tanka bilar, så kallade hemmabyggen, som inte är avsedda att drivas med E85.

Räddningsverket jobbar nu tillsammans med bensinföretagen, Vägverket och Svenska Petroleuminstitutet för att öka säkereheten på bensinstationerna. En åtgärd kan vara att installera i ledningar och pumpar på bensinstationerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.