Foto: TT

Rädsla för terrordåd ändrar svenskarnas resvanor

Uppdaterad
Publicerad

Många svenskar har ändrat sina resvanor på grund av rädsla för terrordåd, det visar en ny undersökning av Sifo.

Turkiet, som varit hårt drabbat av terrorattentat och bombdåd, har rasat i popularitet som svenskt sol- och badparadis.

I en Sifoundersökning som SVT låtit göra svarar var fjärde svensk att de har ändrat sina resvanor på grund av rädsla för terrorattentat. 

Svenska resebyråer säger att de sett ungefär samma trend. Efter terrorattentaten i Paris i november var det många som ställde in bokade resor och under ett par veckor avtog resorna dit nästan helt.

– Men det har ökat successivt och nu är det nästan tillbaka på gamla nivåer, svenskarna glömmer fort, säger Magdalena Öhrn, presschef på Ving.  

Turkiet rasat i popularitet

Alla platser hämtar sig inte lika snabbt. Egypten har haft svårt att locka svenska turister ända sedan den arabiska våren och Turkiet, som varit hårt drabbat av terrorattentat och bombdåd, har rasat i popularitet. 

– Turkiet är ett resmål som jag drar mig för, men där tror jag att det är runt Ankara som det smäller mest, säger Per Edlund, som precis ska på semester till Thailand.

Många känner oro

I Sifoundersökningen uppger 40 procent att de känner en ganska stor oro för att ett terrorattentat skulle inträffa i Sverige, 10 procent säger att de är mycket oroliga. 

– Det spelar ingen roll var man är, ett terrorattentat kan inträffa vart som helst, till och med i Sverige, säger Pernilla Tunell som ska åka till Bali tillsammans med sina vänner. 

Hon är inte särskilt oroad att något ska hända under resan. 

– Så kan man inte tänka, då kan man ju inte åka någonstans eller göra någonting, säger hon. 

Om Sifo-undersökningen

Undersökningen är gjord av Sifo på uppdrag av SVT. De tillfrågade personerna är från 15 till 79 år och är slumpmässigt valda.

1.142 personer tillfrågades om de känner oro för att ett terrorattentat ska inträffa i Sverige. 40 procent svarar att känner en ganska stor oro och 10 procent är mycket oroliga.

Totalt har var fjärde av de tillfrågade ändrat sina resvanor på grund av rädsla för terrordåd. Av de som säger sig känna oro ett terrorattentat uppger nästan varannan att de ändrat sina resvanor när de åker utomlands (val av plats).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.