Rädslan sitter kvar efter hotet

Uppdaterad
Publicerad

– Jag är fortfarande rädd att arbetssökande ska dyka upp på stan och känna igen mig.

Det berättar en före detta anställd på arbetsförmedlingen som vill vara anonym.

Vi kan kalla henne Kerstin. I 20 år arbetade hon på olika arbetsförmedlingskontor i mellansverige. Under de sista åren märkte hon hur de arbetssökande blev allt mer frustrerade, framförallt efter 2008 då sjukskrivningsreglerna ändrades.

– En del som kom då var svårt sjuka fysiskt, en del var svårt sjuka psykiskt, men de var tvugna att komma till Arbetsförmedlingen i alla fall, berätta Kerstin. Många av dem upplevde att vi satte käppar i hjulet för dem och vissa av dem tappade kontrollen.

Hotade söka upp i hemmet

Under ett av hennes sista möten fick polis tillkallas. En arbetssökande hade då slängt ett vattenglas på henne, vält bordet som skilde dem åt och hotat att söka upp henne i hemmet.

– Jag blev skitskraj och det blev många av mina kolleger också. Tack och lov så var polisen i närheten och kunde ta över.

Men det var inte de fysiska påhoppen som var värst.

– Det jobbigaste var alla de hot där arbetssökande tagit reda på var man bodde, säger Kertsin. Jag är fortfarande rädd för att någon plötsligt ska dyka upp utanför mitt hem, det är därför som jag vill vara anonym.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.