Tiggeriförbud är inte aktuellt, säger regeringen. Foto: TT

Regeringen: Privata markägare ska få avhysa tiggares bosättningar

Uppdaterad
Publicerad

Från den 1 juli kan det bli tillåtet för privata markägare att avlägsna tiggare som bosatt sig på deras mark. Regeringen lämnar i morgon, måndag, in en remiss till lagrådet.

SVT Nyheter rapporterade tidigare i veckan att Socialdemokraterna vill skärpa reglerna för tiggeri och även göra det lättare att avhysa illegala bosättningar. Nu lägger regeringen fram ett skarpt förslag, bekräftar Morgan Johanssons pressekreterare Miriam Abu Eid för SVT Nyheter.

Förslaget, som lämnas till lagrådet i morgon, innebär att privata markägare ska kunna avhysa bosättare på deras mark utan att markägaren ska behöva lämna uppgifter om vilka de boende är, något Dagens Nyheter var först att rapportera. I dag krävs id-handlingar på illegala bosättare ska kunna avhysas.

Inget tiggeriförbud

Förslaget är inte något tiggeriförbud, något inrikesminister Anders Ygeman klargjort för SVT Nyheter tidigare.

– Det ska vara möjligt både att ge hjälp och att få hjälp i Sverige.

Socialdemokraternas interna opinionsmätningar visar att varannan väljare vill se ett förbud mot tiggeri. Men justitieminister Morgan Johansson tror att deras lagförslag kommer att leda till minskat antal tiggare i Sverige.

– Om det blir svårare att upprätta de här bosättningarna så kommer det totala antalet tiggare att minska och därmed också problemet, säger han till DN.

Tiggerifrågan är känslig

Socialdemokraternas partiledning, är enligt SVT:s källor, mycket måna om att få bort tiggeriproblemet inför valrörelsen 2018, men frågan är känslig.

När civilminister Ardalan Shekarabi förra året öppnade för ett tiggeriförbud så möttes han av hård intern kritik. Statsminister Stefan Löfven har öppnat för att det ska krävas tillstånd för att tigga, men så långt vill partistyrelsen inte gå.

Enligt Socialdemokraterna tigger omkring 4.000 människor i Sverige i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.