Foto: SVT

Regeringen tvingas acceptera uthyrning till ryssarna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Regeringen tvingas att acceptera att Karlshamns kommun hyr ut delar av sin hamn till ryska Nord Stream 2. Det kommunala självstyret innebär att regeringen inte har maktbefogenheter att stoppa uthyrningen.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Det var vid en presskonferens i december som försvarsminister Peter Hultqvist sa att användning av hamnarna i Karlshamn och Slite till Nord Stream 2 skulle ha en negativ påverkan på svenskt försvar. Gotlands kommun böjde sig för påtryckningarna från regeringen och fattade i januari beslut om att stoppa lagring av rör till Nord Stream 2.

Men kommunledningen i Karlshamn har vidhållit att delar av hamnen kan hyras ut till det ryska gasprojektet. I praktiken handlar det om att lagra rör i hamnen under den tid den nya gasledningen byggs.

Rysk gasledning i Östersjön

Regeringen har inget val

Karlshamns kommun har i samtal med regeringen lyft fram att redan i dag är den ryska trafiken i hamnen omfattande. Runt 700 ryska lastfartyg anlöper hamnen varje år. Trafiken är kommersiellt viktig för hamnen och ingenting som kommunen är beredd att äventyra.

Regeringen har i praktiken inget annat val än att böja sig för Karlshamns kommun. Svensk lagstiftning medger inte att staten i sådana här fall kan överpröva kommunala beslut med hänvisning till säkerhetspolitiska bedömningar.

Svenska staten kan heller inte stoppa själva bygget av gasledningen. Även om det ryska företaget skulle nekas tillträde till svenska hamnar för att lagra rör skulle gasledningen ändå byggas.

Ska diskutera säkerheten

Från regeringens sida är man därför beredd att acceptera att Karlshamns kommun hyr ut delar av hamnen till Nord Stream 2 om den svenska övervakningen i området kan säkerställas. Det är detta som ska diskuteras vid kvällens möte mellan regeringen och företrädare för Karlshamns kommun. Hur övervakningen ska säkerställas kommer sedan att offentliggöras vid en presskonferens under kvällen.

Parallellt med detta är regeringens ambition att förändra svensk lag så att regeringen med hänvisning till nationell säkerhet ska kunna överpröva beslut fattade på kommunal nivå. Regeringen vill på detta sätt undvika nya liknande fall. Men ett sådant beslut kan vara politiskt kontroversiellt eftersom det innebär en inskränkning i den grundlagsskyddade kommunala självstyrelsen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet