Anders Ygeman. Foto: TT

Regeringen vill ändra lagen kring rättegångar

Uppdaterad
Publicerad

Stora brottmål tar flera år att genomföra vilket kostar mycket pengar samtidigt som vittnen och offer ofta tvingas vittna flera gånger. Regeringen vill nu förändra lagstiftningen för att kunna korta brottmålsprocessen.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) är beredd att förändra grundläggande rättsprinciper.

– Omedelbarhetsprincipen uppfanns 1944, ska den verkligen vara gällande i dag? Det var innan det fanns bandspelare och videokamera. Muntlighetsprincipen, är det rimligt att använda sig av den när vi i dag har sådana bra tekniska hjälpmedel, säger Anders Ygeman till SVT Nyheter.

Till exempel överväger man om videoförhör som polisen gjort under förundersökningen ska kunna användas vid både tings- och hovrätten.

– Den stora fördelen med det skulle vara minskat lidande för brottsoffer. Som misshandlade eller våldtagna som slipper upprepa sin berättelse gång på gång, säger Anders Ygeman till SVT Nyheter.

Långdragna processer

Det finns flera rättegångar som tagit väldigt lång tid och kostat oerhört mycket pengar. Bland annat brottmålsprocessen kring uppgörelsen mellan två kriminella nätverk i Södertälje. Processen pågick i flera år och kostade skattebetalarna cirka 300 miljoner kronor. Även processerna vid det så kallade ”Playa-målet” som handlade om kokainsmuggling och vid det uppmärksammade målet kring ”assistansfusk”, blev långdragna.

Förutom att göra det lättare för brottsoffer så skulle det också minska det stora antalet inställda rättegångar där vittnen inte kommer till rättegången eller tar tillbaka det man sagt i tidigare förhör.

Långa häktningstider

Sverige har även fått kritik från FN på grund av långa häktningstider där misstänkta inte får se på tv, läsa tidningar eller ta emot besök.

– Tillåter man videoupptagna förhör så skulle man kunna korta häktningstiderna väsentligt. Så det är fördel både för polis, åklagare och för den som är misstänkt, säger inrikesminister Anders Ygeman till SVT Nyheter.

De nya reglerna kan kräva flera lagändringar och regeringen utser i dag hovrättspresidenten Fredrik Wersäll till utreda uppdraget. Till sin hjälp kommer han att ha en expertgrupp från bland annat myndigheter och advokatsamfundet. De nya lagförslagen ska presenteras 7 december 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.