I informella samtal ska Morgan Johansson ska Morgan Johansson ha sagt att den svenska maxgränsen ligger på omkring 1.000 asylsökande per vecka. Foto: TT

Regeringens interna flyktingmål på minimumgränsen

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har omkring 8.000 till 10.000 asylsökande i veckan kommit till Sverige. Men migrationsminister Morgan Johansson anser att Sverige endast klarar omkring 1.000 asylsökande i veckan. Det erfar SVT Nyheter.

Regeringen anser att mottagandetakten för ankommande flyktingar måste minska avsevärt för att Sverige ska klara situationen. Men hur stor minskning man vill se har inte varit preciserad.

I P1-morgon i Sveriges Radio sade migrationsminister Morgan Johansson (S) under onsdagen att Sverige kan klara att ta emot mellan 50.000 till 100.000 flyktingar på ett år men inte upp till 200.000 som det kan hamna på i år.

#flykt

Kraftig säkning av mottagandet

Men i interna informella samtal ska Morgan Johansson ha gett andra tydligare besked. Enligt vad SVT Nyheter erfar ska Morgan Johansson ha sagt att den svenska maxgränsen ligger på omkring 1.000 asylsökande per vecka.

Det skulle betyda en kraftig minskning jämfört med dagens mottagande på omkring 10.000 personer i veckan och att regeringen ser att flyktingmottagande för nästa år bör hamna på drygt 50.000. Alltså på minimumgränsen för det som man gått ut med officiellt.

Löfven vill inte kommentera

Vid en pressträff i riksdagen i dag ville statsminister Stefan Löfven inte slå fast några exakta nivåer. På frågan om vad Morgan Johansson sagt i P1-morgon sade han så här:

– Där emellan. Det finns ingen vetenskaplig siffra om var vår gräns går. Det vi vet är att vi behöver få ner nivåerna kraftigt. Vi behöver en andningspaus, säger statsminister Stefan Löfven (S) till SVT Nyheter.

Statsministern öpppnar också för fler åtgärder om införda id-kontroller på tåg, bussar och färjor till Sverige inte har önskad effekt.

– Om vi inte ser en kraftig sänkning och asylsökande söker sig till andra länder, då måste vi göra mer, säger Löfven.

V: ”Det är ett systemskifte”

Vänsterpartiets migrationspolitiske talesperson Christina Höj Larsen reagerar starkt på Morgan Johanssons nivåsättning.

– Det är att gå ifrån asylrätten. Det är ett fullständigt systemskifte, säger hon till SVT Nyheter.

– Vad gör vi när person 50.001 kommer? Det är naivt att tro att vi kan stänga gränsen, så fungerar det inte. Ska flyktingarna bo i ett läger vid EU:s gräns?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet