Riksdagsledamoten Rasmus Ling tycker regeringens förslag forcerats fram. Foto: TT

Regeringens förslag upprör MP-politiker

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens förslag om att Öresundsbron ska kunna stängas för att minska flyktingströmmen har fått kritiken att koka i Miljöpartiet. Riksdagsledamoten Rasmus Ling anklagar regeringen för att forcera fram förslaget.

Oppositionen har hårt kritiserat förslaget om att regeringen ska kunna fatta beslut om att stänga Öresundsbron. Men nu kommer också kritik från regeringspartiet MP. Rasmus Ling, miljöpartistisk riksdagsledamot från Malmö, är kritisk både mot förslaget i sig och sättet det har kommit fram på.

– Det här hastas fram på ett sätt som inte är nödvändigt.

”Forcerat beslut”

Rasmus Ling menar att beslutet forcerats fram för fort utan att man tillräckligt har analyserat konsekvenserna eller lyssnat på remissinstanser. Bland annat hade han velat se en analys av hur trafiken skulle kunna skötas i ett sådant läge.

Sluten omröstning upprör

Miljöpartiets riksdagsgrupp med 25 ledamöter har röstat om lagförslaget. Omröstningen var sluten, ett ovanligt beslut och något som fått riksdagsledmoten Jabar Amin att reagera häftigt.

– Det här bryter mot allt som Miljöpartiet står för när det gäller öppenhet och transparens, säger han till SVT Nyheter.

När riksdagsgruppen röstade om regeringens förslag för att strama åt asylpolitiken som man presenterade förra veckan så blev omröstningen väldigt jämn och resultatet läckte ut. Jabar Amin tror att det är anledningen till att den här omröstningen var sluten. Han säger till SVT Nyheter att han framförde kritiken på riksdagsgruppsmötet men inte fick gehör hos språkrören som var med under omröstningen.

– Vi har redan kompromissat mycket i sakfrågan, vad vi minst behöver är att internt göra avkall på de demokratiska principerna, säger Jabar Amin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.