Christina Höj Larsen, Vänsterpartiets flyktingpolitiska talesperson och Malmös moderata oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar är både mycket kritiska till regeringens förslag. Foto: TT

Kritiken mot regeringens plan: ”En vansinnig idé”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens plan att kunna stänga Öresundsbron för att minska flyktingströmmen får hård kritik från oppositionen. – Man urholkar asylrätten och riskerar lamslå halva Sverige, säger Johan Hedin, rättspolitisk talesperson för Centerpartiet. Vänsterpartiet varnar för att förslaget skulle kunna gynna smugglare.

Förslaget om att regeringen ska kunna fatta beslut om att stänga Öresundsbron är en del av en lagrådsremiss som regeringen planerar att fatta beslut om i morgon. Men trots att regeringen bedyrar att det i nuläget inte finns några planer på att stänga bron så rasar kritiken från oppositionspartierna.

Malmös moderata oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar kallar förslaget för ”en vansinnig idé”.

– Det här är ännu ett exempel på hur Stockholmsfixerad regeringen är när man helt missar den verklighet vi har i Malmö. Det borde vara känt att Malmö och Köpenhamn är en integrerad arbetsmarknad med 15.000-16.000 människor som arbetspendlar över sundet varje dag.

C: Oerhört allvarliga konsekvenser

Johan Hedin, rättspolitisk talesperson för Centerpartiet, har ingen förståelse för förslaget.

– Det blir oerhört allvarliga konsekvenser om man gör verklighet av det här. Centerpartiet har presenterat en rad förslag för att underlätta för kommunerna men det är uppenbart att regeringen är mer intresserad av att införa hårdare tag än att faktiskt hitta lösningar.

Förslaget urholkar asylrätten och riskerar dessutom att lamslå halva Sverige, säger Johan Hedin (C).

– Man måste ha ett sinne för proportioner. Visst är situationen ansträngd i många kommuner men att stänga bron är att stänga blodomloppet för hela södra Sverige.

V: Dominoeffekt

Också Vänsterpartiet är starkt kritiskt.

– Vänsterpartiet motsätter sig detta såklart, asylrätten måste stå i fokus, säger Christina Höj Larsen, partiets flyktingpolitiska talesperson.

Människor kommer inte sluta komma till Sverige för att man stänger Öresundsbron, menar Höj Larsen.

– Vi får redan rapporter om att smugglingen ökar och om att människor tar gummibåtar till Sverige. Det här skulle göra att människor tar farligare vägar och smugglare kommer att fylla sina fickor.

Regeringens plan att förslaget skulle pressa andra EU-länder att ta ansvar, tror hon inte på.

– Det blir istället en dominoeffekt där fler länder skärper reglerna och  de som drabbas blir istället de mest utsatta.

Vänsterpartiet tycker istället att Sverige ska pressa övriga EU-länder med ekonomisk politik.

– Vänsterpartiet tycker att det är läge för Sverige att hålla tillbaka medlemsavgiften tills de andra länderna faktiskt gör det de ska, säger Christina Höj Larsen.

Regeringens förslag

Lagförslaget från regeringen innehåller två delar, dels införandet av id-kontroller på bussar och tåg på väg till Sverige, dels en möjlighet för regeringen att i ett allvarligt, akut läge kunna fatta beslut om stängning av gränsövergång.

Regeringen planerar för ett extra regeringssammanträde i morgon, fredag, för att fatta beslut om lagrådsremissen. Ambitionen är att riksdagen ska kunna klubba id-kontrollerna före jul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.