Regeringskvarteret Rosenbad. Foto: TT

Regeringshögkvarteret misstänks vara avlyssnat

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska regeringshögkvarteret Rosenbad i Stockholm har övervakats med hjälp av avancerad spionutrustning. Det avslöjar Dagens Nyheter.

Riksdagen, regeringskansliet och statsministerns residens ligger alla kring kvarteret Rosenbad i Stockholm. Dagens Nyheter avslöjar i kväll att mobiltrafiken i det området övervakas av någon form av avancerad spionutrustning.

Politiker och tjänstemän kan avlyssnas med hjälp av misstänka falska basstationer, som plockar upp mobiltrafik som passerar genom området. Basstationer är de mobilmastar som mobiltelefoner ansluter till för att sända och motta trafik.

Avslöjandet kommer bara några dagar efter en liknande historia uppdagades av den norska tidningen Aftenposten, kring regeringskvarteret i Oslo.

PTS: Har konstaterat illegala mottagare

Peter Ekstedt, presschef för Post och Telestyrelsen säger till SVT att man gjort en liknande undersökning och att man också kunnat konstatera att det kan finnas illegala mottagare av mobilsignaler.

– Vi har inlett en radiotillsyn under kvällen och den innebär att vi har gjort mätningar av radiotrafiken i det här området. Vi har fått indikationer på att det skulle kunna förekomma illegala radiosändare i centrala Stockholm och därför har vi inlett den här tillsynen.

Har ni fått något bekräftat?

– Hittills vet vi ingenting, vi måste analysera de här uppgifterna som vi har samlat in i våra mätningar. Skulle det vara en situation som i Norge så är det naturligtvis allvarligt.

Säpo informerad

DN har före publicering kontaktat Säpo med uppgifterna.

– Vi kommer att arbeta vidare med detta, men vad vi vidtar för åtgärder specifikt kan vi inte gå in på, säger Åsa Nilsson, operativ ledare i säkerhetsskyddet på Säpo, till DN.

– DN:s utrustning indikerar att det kan finnas avvikelser i trafiknätet. Det kan finnas olika förklaringar till det. Jag kan inte gå in på någon närmare bedömning i det fallet nu.

”Uppgifterna, som Dagens Nyheter fått fram med en så kallad kryptofon, är ögonblicksbilder och inte en del av någon större kartläggning över tid, men materialet är ändå intressant att ta del av”, skriver Säpo i ett pressmeddelande. ”Det Säkerhetspolisen främst kan göra är att se till att de organisationer som har uppgifter kopplade till rikets säkerhet, ger tydlig utbildning till sina medarbetare om hur de ska hantera de uppgifterna.”

Liknande avslöjande i Norge

Norges säkerhetspolis PST misstänker att främmande makt ligger bakom övervakningen i den norska huvudstaden och har inlett en utredning.

– Det vi ser är en form av underrättelseinsamling på norsk mark, Det är mycket få i Norge som har rätt att använda en sådan utrustning, har Kyrre Sletesjøe på IT-säkerhetsföretaget CEPIA sagt till Aftenposten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.