Rekordfå skoterskador – trots rekordmånga snöskotrar

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste fem åren har cirka 40.000 nya snöskotrar registrerats. Men trots att allt fler kör snöskoter så minskar personskadorna i samband med körning markant.

För fem år sedan skadades 107 personer i skoterolyckor. Fram till den sista oktober i år hade bara 69 personer skadats. Prognosen för helåret 2014 är nu rekordlåga 82 skadade, enligt en undersökning från Svedea Försäkring med statistik från polisen och sjukvården.

– Backar vi fem år har vi legat på dryga hundratalet skadade, men då ska man veta att fordonsbeståndet ökat med 40.000 skotrar under den perioden, säger Olle Molin på Svedea Försäkring till SVT Nyheter.

200.000 registrerade skotrar

Bakomliggande faktorer sägs vara det nya förarbeviset som infördes 2009, och att allt fler använder skyddutrustning.

– Man har hjälm och i många fall även ryggskydd, både som förare och passagerare, säger Olle Molin.

Färre kör onyktra

En annan faktor som antagligen påverkat den sjunkande skadestatistiken, är att färre kör skoter onyktra.

– Folk inser risken att köra på fyllan, så de gör inte det längre, säger Jonathan Mettävainio, skoterförare som SVT träffar i Kiruna.

I dag finns omkring 200.000 registrerade snöskotrar i landet. Även om personskadorna minskar så har ett tiotal personer i snitt omkommit i skoterolyckor de senaste åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.