Foto: SVT/TT

Rikspolischefen: Snaran dras åt kring de skyldiga

Uppdaterad
Publicerad

Skärpt bevakning, samordnade utredningar och intensivt underrättelsearbete. Så ska polisen få stopp på de anlagda bränderna mot flyktingförläggningar och asylboenden, meddelar rikspolischefen Dan Eliasson i Aktuellt.

Bara sedan i somras har ett tjugotal planerade och bebodda asylboenden brunnit, de senaste i skånska Färingtofta och i Danderyd norr om Stockholm. I de flesta av fallen misstänker man att bränderna är anlagda men i nuläget vet inte polisen vem eller vilka de skyldiga är.

– Jag är mycket bekymrad över att ingen har gripits, men det betyder inte att vi saknar uppslag eller misstankar om vem som ligger bakom, säger rikspolischefen Dan Eliasson till SVT Nyheter.

Bränder på asylboenden

Snaran dras åt

Bevakningen har nu skärpts och Migrationsverket har beslutat att hemlighålla adresserna till de asyl- och flyktingboenden som planeras. Dessutom sätter polisen sätter in extra resurser. Bland annat ska helikoptrar övervaka flyktingförläggningar från luften med värmekamera.

– Vi jobbar väldigt metodiskt och sakta men säkert dras snaran åt kring dem som har gjort det här. Vi brukar vara framgångsrika och jag är ganska säker på att vi kommer lagföra de skyldiga, säger Dan Eliasson.

Polisen kraftsamlar nu för att utreda bränderna och samtidigt skärpa bevakningen. Några detaljer vill rikspolischefen inte gå in på, men han konstaterar att det handlar om att samordna utredningar, plocka in den bästa expertisen, aktivera källor och fördjupa samverkan med säkerhetspolisen.

Tonen på nätet oroar

Enligt rikspolischefen är det för tidigt att dra några slutsatser om det finns samband mellan de olika bränderna. Tidigare erfarenheter pekar på att det är enstaka, främlingsfientliga individer som ligger bakom, och rikspolischefen skulle inte bli förvånad om det visar sig vara så.

– Den retorik och den ton som finns på nätet kring den här frågan gör mig orolig. Jag tycker var och en bör besinna sig och fundera över hur man använder den yttrandefrihet vi har, säger Dan Eliasson.

Många som bor på asylboendena känner sig väldigt rädda just nu, vad är ditt besked – kan ni skydda dem?

–  Inget land har en polis som kan vara överallt och garantera säkerhet 24 timmar om dygnet. Därför måste vi samarbeta med personal på boenden. Ser man saker som man inte känner igen och är orolig – ring oss, säger Dan Eliasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder på asylboenden

Mer i ämnet