Åsa Romson i Agenda Foto: SVT

Romson: Långsiktiga spelregler behövs

Uppdaterad
Publicerad

Miljöminister Åsa Romson (MP) säger i Agenda att regeringen för tuffa diskussioner med EU för att få långsiktiga spelregler för förnybara bränslen.

Den svenska skogen skulle kunna förse Sverige med hälften av bränslet till transportsektorn, säger Magnus Edin, vd på ett företag som tillverkar talldiesel, till Agenda. Men han efterlyser långsiktiga spelregler från politikerna, så att han vet om han vågar satsa.

Miljöminister Åsa Romson (MP) säger efter att ha sett reportaget att regeringen har en ”tydlig och skarp” diskussion med EU om de här frågorna.

#vårtklimat

Är skogen det nya klimatsmarta bränslet?

– Ett av dem – Sverige har enorm potential. Det är därför vi ska vara ett av de första fossilfria välfärdsländerna, säger Åsa Romson.

Hur ska regeringen se till att det blir långsiktigt lönsamt att investera i biodiesel?

– Dels ska man ha bra incitament i form av stödprogram. Vi har en tydlig och skarp diskussion med EU, att EU måste säkerställa att skattesystemet kan premiera förnybart och diskvalificera fossilt.

”Undantag räcker inte”

Det kan ta lång tid att ändra EU:s regelverk på det här området. Kan du under din mandatperiod få igenom en sådan ändring?

– Vi måste få klartecken från EU att Sveriges entreprenörer som har förnybara bränslen kan hitta långsiktiga investeringar. Ett undantag till 2018 räcker inte, konstaterar Åsa Romson.

Vågar du lova att du lyckas med detta?

– Vi måste lyckas hitta långsiktiga spelregler, dagens taktik med undantag är inte rimligt.

Men du måste fixa det innan de vågar investera.

– Det är flera som behöver tydlighet i sina investeringar.

”Kvotplikt en bra idé”

För att runda EU finns det ju ett annat förslag där Sverige skulle stifta en lag, en kvotplikt som skulle tvinga bensinmackarna att sälja en viss andel biobränslen genom ta ut ett högre pris på den vanliga bensinen och rabattera det miljövänliga. Vad tycker du om det?

– Det är en bra ide. Det är en av dem där vi nu försöker hitta en lösning tillsammans med EU. Den rundar inte EU utan man måste få en acceptans för en sådan lösning i Sverige. Vi i dag kan inte införa en kvotplikt med dagens koldioxidskatt. Kvotplikt är ett av de system som vi tittar på, säger Åsa Romson.

Ett system med kvotplikt skulle kunna minska utsläppen fort?

– Det beror på hur tuff man vågar vara som politiker.

Politikern, det är ju du.

– Vi har god erfarenhet av koldioxidskatt och andra skattenedsättningar. Det har varit sådana långsiktiga styrmedel som forskarna pekar på. Vi ska ta diskussionen med EU för att säkerställa att vi får skattesystem och eventuella kompletterande åtgärder på plats, säger miljöministern

Se hela intervjun med Åsa Romson genom att klicka på bilden här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet