Flytthjälp, trädgårdsarbeten och it-tjänster kan numera göras avdrag för. Foto: TT

Rutavdraget halveras – men tjänsterna blir fler

Publicerad

Flytthjälp och trädgårdsarbeten. Det är några av de nya tjänster som man från och med i dag får göra rutavdrag för. Men samtidigt som ruttjänsterna blivit fler har regeringen halverat beloppet man får göra avdrag för.

Förra året köpte vi ruttjänster för 3,4 miljarder kronor och nu utökas antalet tjänster som man får göra avdrag för. Flyttjänster ingår numera i rutavdraget liksom de flesta trädgårsdstjänster. Dessutom kan vi göra avdrag för enklare it-tjänster, så länge arbetet utförs i hemmet.

Men som alltid med nya regler blir det sannolikt inkörningsproblem.

– Det kommer säkert uppstå en del gränsdragningsfrågor så här i början, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket. Det blir det alltid när man får nya regler.

Avdraget halveras

Samtidigt som fler tjänster nu ingår i rutavdraget så har taket för hur mycket man får dra av halverats. Från 50.000 per år till max 25.000 per år.

Om man inte är pensionär vill säga. Då får man fortfarande dra av för ruttjänster för 50.000 om året. Men på Skatteverket tror man inte att det kommer att påverka så mycket.

– Snittet för ruttjänster har hittills legat på runt 10-12.000 per år, säger Pia Blank Thörnroos. Många människor har fortfarande mycket kvar att köpa ruttjänster för.

”Man får mer hjälp”

Men kring Värnhemstorget i Malmö tycks intresset för ruttjänster vara svalt.

– Det låter väl bra att det utökas men jag tror inte jag kommer använda mig av det själv, säger Caroline Pedersen.

– Nej jag är politisk motståndare till ruttjänster, säger Hanna Haraldsen. Jag tycker man borde avskaffa rut.

I villaområdet i Kirseberg någon kilometer bort påtar Anna Jacobzk i sin trädgård. Hon driver själv ett företag som säljer trädgårdstjänster.

– Jättebra tycker jag. Jag tror att fler kommer utnyttja avdraget nu när tjänsterna blivit fler. Man får mer hjälp och man sparar pengar.

Fakta

* ”Rut” är en förkortning av rengöring, underhåll och tvätt. Begreppet rut-avdrag används för att beskriva möjligheten till skatteavdrag för husarbete. Exempel på tjänster är städning, barnpassning och trädgårdsarbete. Avdrag ges enbart för arbetskostnad.

* Från och med den första augusti 2016 kommer antalet tjänster för rutavdraget att utökas. De nya reglerna innebär en utökning av trädgårdstjänster samt att flytt- och enklare it-tjänster ger rätt till rutavdrag.

Här kan du läsa mer om de nya rut-avdragen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.