Foto: TT

Ryska bolaget vill använda Karlshamns hamn för Nordstream 2

Uppdaterad
Publicerad

Karlshamns hamn får en central roll om planerna på en ny rysk gasledning i Östersjön blir verklighet. Utöver Slite på Gotland vill det ryska gaskonsortiet också använda Karlshamn hamn under bygget av Nordstream 2, det bekräftar hamnens vd Mats Olsson för SVT Nyheter.

– Det är en stor affär för oss. Vi har redan börjat förbereda och planera för det här, säger Mats Olsson.

Det ryska gaskonsortiet vill använda Karlshamns hamn för lagring av stora mängder rör som ska användas när gasledningen färdigställs.

Rysk gasledning i Östersjön

– Vi har haft kontakt med dem länge. Det skulle vara mycket viktigt för oss, säger han till SVT Nyheter.

Inget avtal på plats i nuläget

Något undertecknat avtal finns dock inte ännu. Enligt Mats Olsson kommer det att ske först när den formella beslutsprocessen kring gasledningen är klar.

När detta kan ske är i dagsläget oklart. En ny rysk gasledning i Östersjön är politiskt kontroversiell, inte bara i Sverige utan även i andra länder. När USA:s vice president Joe Biden nyligen besökte Sverige varnade han för konsekvenserna av en ny gasledning.

I Karlshamn pågår dock förberedelserna för fullt inför bygget av en ny gasledning. Hamnen har bl a köpt ytterligare mark av kommunen. Hur stora investeringar som krävs och vad kommunen skulle tjäna på det här vill dock inte Mats Olsson avslöja.

Samtidigt pågår en säkerhetspolitisk diskussion kring lämpligheten i att Sverige ger klartecken till ett projekt som skulle stärka Rysslands position avsevärt, inte minst med tanke på det försämrade läget runt Östersjön.

Strategiskt viktig hamn under kalla kriget

Saken debatterades i en interpellationsdebatt i riksdagen under torsdagen. Utrikesminister Margot Wallström sa bland annat sa att regeringen i grund och botten ogillar tanken på Nordstream 2 och att man kan ”ge intryck av att vi kan stoppa det, men det är inte vi som ensamma kan säga nej”.

Karlshamn hamn ansågs under kalla kriget ha stor strategisk betydelse. Den ligger dessutom i närheten av både örlogsbasen i Karlskrona och flyglottiljen i Kallinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet