Foto: SVT

”S talar i gåtor om Mustafa”

Uppdaterad
Publicerad

Många frågor saknar fortfarande svar när det gäller händelserna som resulterade i att socialdemokraten Omar Mustafa fick lämna partistyrelsen.

För varje gång som någon brutit tystnaden har det uppstått fler frågor. Genom att tala i gåtor har socialdemokratiska företrädare lagt en tätare dimma över det som hände efter att Omar Mustafa valdes in i partistyrelsen. Än så länge har varken partisekreterare Carin Jämtin eller ordförande för Stockholms socialdemokrater, Veronica Palm, helt skingrat tjockan.

När Omar Mustafa valdes in i socialdemokraternas toppskikt under kongressen i Göteborg skedde det kuppartat. Kongressombuden överrumplades, när de i sista stund före omröstningen skulle ta ställning till hans namn. En majoritet av ombuden hade ingen aning om vem han var. Men det hade Veronica Palm.

Kritiken mot Omar Mustafa

Kongressen saknade info

När Mustafa, i egenskap av ordförande för Islamiska förbundet, för ett år sedan skulle väljas in i styrelsen för Stockholms partidistrikt fick Palm och andra i styrelsen information av socialdemokraten Moissis Nikolaidis om att Mustafa bjudit in kända antisemiter och homofober som föreläsare. Veronica Palm säger i efterhand att det ledde till en diskussion om huruvida Mustafa var lämplig att företräda Socialdemokraterna i Stockholm. Den slutade med att Mustafa valdes in efter att han avgett ett löfte att i framtiden avstå från att bjuda in antisemitiska och homofoba föreläsare.

Fick valberedningen på kongressen i Göteborg kännedom om detta? Kongressombuden hade i alla fall inte chansen att ta ställning till om de ville välja in en person som måste avtvingas löften att inte bjuda in gäster med obehagliga åsikter.

Varför petades Omar Mustafa från partistyrelsen efter sex dagar? Partisekreterare Carin Jämtin hänvisade envetet frågorna till partikamraterna i Stockholm. En av dem är kommunsekreterare Olle Burell. Dagen innan Mustafa knuffades ut från partistyrelsen satt Burell i SVT:s morgonsoffa och försäkrade att Omar Mustafa gjort allt han kunnat för att bevisa att han tar avstånd från antisemitism och homofobi. ”Det är klockrent”, sa Burell.

Åsiktssplittring i partiet

Det var en fredag. På lördagen ombads Omar Mustafa att lämna sin plats i partistyrelsen. Det var samma dag som Stefan Löfven tog bladet från munnen och sa att Mustafa inte kan vara ordförande i Islamiska förbundet samtidigt som han sitter i partistyrelsen. I efterhand uppstod diskussion om hur kategoriskt Löfven egentligen uttalat sig.

Samma dag som han petades skrev Mustafa en artikel i Aftonbladet med anklagelsen att det inte går att förena partiuppdrag med ett uppdrag i det muslimska civilsamhället och att det är en skrämmande signal. Därmed gick historien in en ny fas. Från att ha handlat om Mustafas värderingar och hans samröre med antisemiter och homofober blev fokus om det var islamofobi som var grunden till att Mustafa inte fick vara kvar i det socialdemokratiska toppskiktet.

Hade han rätt? Var det omöjligt för en muslim att företräda Socialdemokraterna? En rad socialdemokrater, bland dem Peter Weiderud, ordförande för socialdemokrater för tro och solidaritet,  gjorde sig till tolk för den linjen och hävdade att Mustafa förtjänade en ursäkt.

Kritiseras från flera håll

Exakt vad ursäkten skulle gälla är dock oklart. Veronica Palm pressades på svar om både ursäkt och förklaring till varför hon tvingade Mustafa att avgå. Till att börja med sa hon att situationen blev ohållbar – oklart på vilket sätt. Senare sa hon  skälen för Mustafas avgång inte gick att diskutera med journalister. Carin Jämtin stöttade Palm men hänvisade följdfrågor till Palm själv. De två fick mystiken kring Omar Mustafa att tätna.

Igår följde Veronica Palm upp sitt gåtfulla svar med en artikel i Aftonbladet, underskriven av henne själv och Olle Burell, där de förklarade att Mustafa inte hållit sitt löfte att avstå från inbjudningar till antisemiter och homofober. Det var skälet till att han inte kunde vara kvar i partistyrelsen. Varför hon kom på det sex dagar efter att Mustafa valts in i partistyrelsen är okänt. Varför Olle Burell med glöd försvarade Mustafa dagen före petningen är en annan märklighet.

Idag skrev den före detta riksdagsledamoten Nalin Pekgul en artikel i Dagens Nyheter, där hon kallar Omar Mustafa för islamist och hävdar att Islamiska förbundet har kopplingar till Muslimska Brödraskapet i Egypten, som enligt Pekgul strävar efter att införa sharialagar för muslimer i Europa. Avsiktligt eller inte ger artikeln stöd till Stefan Löfvens uttalande att det är oförenligt att vara medlem i socialdemokraternas partistyrelse och samtidigt företräda Islamiska förbundet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Omar Mustafa

Mer i ämnet