Foto: TT

S vill skärpa regler kring tiggeri – men nobbar förbud

Publicerad

Socialdemokraterna vill skärpa regelverket kring tiggeri men säger nej till ett nationellt tiggeriförbud.

Det stod klart när tiggerifrågan debatterades på S-kongressen i dag.

Kongressen fick också igenom en mjukare skrivning när det gäller avhysningar.

Tiggerifrågan var en av de frågor som väntades vålla hård debatt på S-kongressen. Frågan är känslig inom Socialdemokraterna. När civilminister Ardalan Shekarabi (S) i höstas öppnade för ett tiggeriförbud fick han skarp intern kritik och statsminister Stefan Löfven (S) meddelade redan samma dag att det inte var aktuellt.

Det var också beskedet från Lena Micko (S), ledamot av partiets verkställande utskott, när hon inledde dagens debatt.

Sverige möts: Tiggeriförbud

– Vi behöver se över regelverket kring tiggeri där det i dag råder oklarheter. Det handlar inte om ett generellt förbud, sa hon.

Vill markera medmänsklighet

Det budskapet gick hem hos de ombud som inför kongressen velat se en försiktigare linje mot tiggeriet.

– De signaler som tidigare har skickats ut om att vi skulle överväga ett tiggeriförbud är nu över. Därmed har vi tagit ett viktigt steg för att markera medmänsklighet, sa Thomas Hammarberg (S), ombud från Stockholm och fortsatte:

– Det är också viktigt att vi ser att det inte är tiggeriet som sådant som ska attackeras utan orsakerna till att människor tvingas till tiggeri, det är det som är förnedringen och det är det vi ska bekämpa. 

Lättare avhysa bosättningar

Partiledningens linje inför kongressen var att det skulle bli lättare att avhysa otillåtna bosättningar. Det ligger fast men man har lagt till att “de som är på plats måste behandlas rättssäkert och med hänsyn till sin situation.”

Socialdemokraterna vill även se över ordningslagen för att kunna stoppa tiggeri på vissa platser som till exempel i tunnelbanan eller utanför butiker. Den möjligheten finns i lagstiftningen redan i dag men partiledningen vill att regelverket skärps. Här fick kongressen igenom att likvärdiga regler ska gälla i alla kommuner.

– Ordningslagen är ett ramverk och sedan har vi lokala ordningsföreskrifter. Vad vi nu säger är att det inte är kommunerna som ska pröva hur det här ska se ut. Vi vill istället ha stöd av den nationella nivån om vad som gäller, säger Lena Micko (S) som även är ordförande för Sveriges kommuner och landsting (SKL).

”Förstärker mytbild om romer”

För Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd i Stockholm, var det särskilt viktigt.

– Den här frågan ska inte läggas i knät på kommunpolitiker. Det ska inte vara otydligt vad som gäller mellan olika kommuner, säger hon.

Huruvida det skärpta regelverket kommer att innebära färre tiggare på gator och torg är högst oklart.

– Det här handlar om att få ordning och reda och ett synsätt kring hur vi ska behandla EU-migranter, säger Lena Micko (S)

I de förändrade politiska riktlinjerna skriver man nu också att: “antiziganism får aldrig accepteras”, en skrivning som inte gick hem hos alla.

– Vi förstår inte varför den texten står här. Genom att skriva in den meningen i samma stycke som tiggeri som riskerar det att förstärka mytbilden att det endast är romer som är tiggare, sa Chatarina Holmberg, ombud från Blekinge i debatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet