Foto: TT

Så är läget i MP-distrikten inför partikongressen

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler röster höjs inom Miljöpartiet för att byta ut språkrören inför den stundande kongressen. Under fredagen kom uppgifter om att flera distrikt inte har förtroende för de nuvarande språkrören och vill nominera nya namn.

Miljöpartister och politiska bedömare tillbringar helgen i spänd förväntan på beskeden från Miljöpartiets valberedning om nomineringarna till språkrörsposterna i partiet. Sedan Gustav Fridolin och Åsa Romson ställde sina platser till förfogande är situationen oviss och under fredagen kom uppgifter om att flera distrikt inte har förtroende för de nuvarande språkrören och vill nominera nya namn.

En deadline för nomineringar är satt till söndagen.

MP-krisen

Fridolin vill fortsätta

Gustav Fridolin vill fortsätta i rollen som språkrör, men inte till varje pris. Och han är beredd att lämna uppdraget.

– Det är valberedningen som för samtalen med distrikten och kommunföreningarna och det blir de som inför kongressen ser över vilket stöd vi har. Ser man någon som har bättre förutsättningar att göra jobbet, är vi såklart beredda att lämna vidare stafettpinnen. Det är viktigare att Miljöpartiet går stärkt ur det här, säger han till Kristianstadsbladet.

Åsa Romson beskriver nystarten som ”ett starkare mandat för klimat- och miljöpolitik” i ett uttalande på sin Facebooksida. Hon menar också att partiets ”diskussions- och organisationsformer behöver utvecklas”.

Lövin och Bolund lyfts fram

De miljöpartister som vill se ett språkrörsbyte har lyft fram biståndsminister Isabella Lövin och finansmarknadsminister Per Bolund som möjliga efterträdare.

Isabella Lövin och Per Bolund har visserligen visat sig vara minst lika kompromiss- och samarbetsinriktade som Gustav Fridolin och Åsa Romson, menar Jonas Hinnfors, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet. Han lyfter bland annat fram Lövins hantering av biståndet, där hon gått med på att fortsätta använda stora summor till annat än huvudsyftet, trots att partiet kritiserade den förra regeringen för detta.

”Tveksamt”

”Om det är sådan förändring deras uppbackare söker är det tveksamt om ett byte innebär någonting alls”, skriver Hinnfors i en skriftlig kommentar till TT.

Fakta: Partidistrikten om språkrören

Norrbotten: Har meddelat att man nominerar ministrarna Isabella Lövin och Per Bolund till språkrör inför kongressen.

Östergötland: Har förtroende för nuvarande språkrör, enligt Expressen.

Jämtland: Vill inte kommentera interna diskussioner.

Gävleborg: Ska hålla möte i frågan på söndag.

Örebro: Vill se ett språkrörsbyte, enligt Expressen. Föreslår att Romson ersätts med Isabella Lövin eller kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Västerbotten: Fortsatt stöd för Romson och Fridolin.

Västernorrland: Har möte under helgen och vill inte uttala sig innan dess.

Västmanland: Har möte under helgen.

Södermanland: Diskuterar internt och vill inte kommentera, enligt Expressen.

Dalarna: Distriktet har uttalat sitt stöd för Fridolin och Romson, även om en del lokalavdelningar skickat in förslag på nya språkrör.

Värmland: Oklart.

Uppsala: Flera tunga MP-politiker i Uppsala vill nominera Lövin och Bolund. Företrädare för mindre kommuner vill ha kvar Fridolin och Romson, men de är i minoritet.

Stockholm: Kongressombuden från Stockholms stad hade i onsdags en förtroendeomröstning om Romson och Fridolin. En källa bekräftar för TT att en majoritet av ombuden saknar förtroende för språkrören.

Västra Götaland: Göteborgsavdelningens åsikter är ”splittrade” när det gäller språkrörsduons framtid, enligt Carolina Bruseman, sammankallande för kongressombuden i Göteborg.

Jönköping: Vill inte kommentera.

Kalmar: ”Alla har åsikter”, säger distriktsordförande Anna Bodjo, som inte vill säga vilken åsikt som är i majoritet.

Halland: Har förtroende för nuvarande språkrör, enligt Expressen.

Skåne: Miljöpartisterna i Malmö vill att Åsa Romson avgår som språkrör för partiet. Däremot stöder de Gustav Fridolin, uppger Måns Berger, kongressombud för MP i Malmö, för Sydsvenskan.

Gotland: Har ännu inte kommit fram till en gemensam ståndpunkt, enligt Expressen.

Kronoberg: Håller möte på söndagen.

Blekinge: Oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet