I granskningen gick reportrarna Marja Grill och Carolina Jemsby igenom hundratals rapporter. Foto: SVT

Så gjorde vi undersökningen om förvaltarskapen

Uppdaterad
Publicerad

Efter vår granskning av gode män och pengar som försvunnit fick vi hundratals brev från tittare. Många av breven handlade om förvaltarskap, som är ett stort ingrepp i den enskildes liv. Därför bestämde vi oss för att gå vidare och granska förvaltarskapen.

Kommunens överförmyndare ska kontrollera förvaltarna. Att kontrollen görs på ett riktigt sätt, har sju av landets länsstyrelser tillsyn över.

De ska varje år granska överförmyndarna och avge en rapport. Vi samlade in samtliga tillsynsrapporter under åren 2012-2015, totalt 471 rapporter och tusentals sidor.

#deutsatta

Vi läste igenom rapporterna och systematiserade olika uppgifter i en databas för att kunna se mönster och eventuella brister i verksamheten. Vi gjorde särskilda kolumner för kritik av förvaltarskap.

Brister i var femte tillsynsrapport

En uppgift som länsstyrelserna granskar, är om överförmyndarna har gjort en årlig omprövning av förvaltarskap. Som skydd för den enskilde anses det som särskilt viktigt att alla förvaltarskap varje år omprövas.

I 5 § Förmynderskapsförordningen står det att ”Överförmyndaren skall årligen särskilt granska samtliga förvaltarskap för att pröva om det finns skäl att ansöka om upphörande av förvaltarskapet.”

I vår granskning upptäckte vi att i över var femte tillsynsrapport (103 av 471 rapporter eller 21,9 procent) upptäckte länsstyrelserna brister i någon av de slumpvis utvalda akterna när det gäller omprövning av förvaltarskap. Överförmyndarna kritiserades bland annat för att man slentrianmässigt hade godkänt förvaltarnas uppgifter utan egen granskning. I många fall hade man inte omprövat förvaltarskapen överhuvudtaget på flera år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutsatta

Mer i ämnet