Agenda testade att beställa spice på nätet. Foto: SVT

Så lätt köpte Agenda spice

Uppdaterad
Publicerad

Ett par klick på nätet – och mindre än 24 timmar senare hade Agendas redaktör Rolf Tardell fått en försändelse med spice mot postförskott, helt lagligt. – Vi ville kolla om det är så lätt att beställa drogen som det påstås. Och det var det, säger han.

Spice är en syntetisk drog som består av en blandning av olika kemiska ämnen. Den är livsfarlig, men laglig.

Bara under höstlovet har ett tiotal ungdomar fått intensivvård och en ung man misstänks ha dött efter att ha rökt just spice.

Spicevåg i Sverige

Skickades mot postförskott

SVT:s Agenda ville pröva hur lätt det är att beställa spice på nätet och det visade sig vara mycket enkelt. Förpackningen skickades mot postförskott vilket alltså innebär att man inte behöver ha något betalkort.

– Förpackningen kostade 219 kronor plus porto. Den kallades ”testpåse” och innehöll fyra påsar, säger Agendas redaktör Rolf Tardell.

Innan beställningen gjordes kontaktade redaktionen polisen för att få en lista över narkotikaklassade ämnen.

– På så vis kunde vi först kontrollera att det vi skulle beställa inte innehöll något ämne som är olagligt, säger Rolf Tardell.

Vad tyckte du om det gick så lätt att beställa spice?

– Jag blev lite förvånad över att det är så enkelt att helt lagligt beställa en drog som uppenbarligen är helt livsfarlig.

Den beställda förpackningen visades upp i Agenda. Den lämnades sedan till polisen – även om den alltså inte är olaglig för närvarande.

”Ett cyniskt experimenterande”

En svårighet med att komma åt försäljningen av spice är att så fort en variant av drogen blivit narkotikaklassad ändras sammansättningen så att en ny variant uppstår och då är drogen inte längre olaglig.

Mark Personne, som är överläkare vid Giftinformationscentralen, säger till TT att ”det pågår ett totalt cyniskt experimenterande som drabbar ungdomar som använder sig av det här”.

Ett nytt dödsfall med misstänkt koppling till spice rapporterades i torsdags. Sedan tidigare finns andra dödsfall där syntetiska cannabinoider tros ligga bakom, men kopplingen är svår att bevisa.

Att allt fler råkar illa ut när de röker de syntetiska drogerna finns det flera förklaringar till.

– Tidigare var det absolut vanligaste att man beställde en färdig påse med torkade växtdelar som hade cannabinoider sprutade på sig. Nu beställer man oftare rent pulver som man själv ska lösa upp och tillsätta till torkade växtdelar, säger Mark Personne.

”Väldigt potenta droger”

Lars Hansson, drogspecialist vid Tullverket, har samma bild av utvecklingen.

– Vi hittar påfallande ofta rena syntetiska cannabinoider. Inte bara de som ska sälja vidare utan även vanliga missbrukare beställer väldigt potenta 97-98-haltiga droger. Det är väldigt högt jämfört med annan narkotika. Många köpare är ungdomar. Vissa gör drogdebut med spice, säger han till TT.

Under årets första nio månader har Giftinformationscentralen tagit emot 323 samtal – de flesta från sjukhus – med frågor om syntetiska cannabinoider som spice. Det kan jämföras med 236 samtal under hela förra året.

– Det som gradvis tillkommit under de senaste två åren är fall med allvarligare symptom som djup medvetslöshet, kramper, stroke, syrebrist i hjärtat och akut njursvikt, säger Mark Personne.

Fotnot: Kim är ett fingerat namn.

Fakta: Cannabis och syntetiska cannabinoider

Cannabis innehåller ämnen som påverkar psyket genom att de binder till olika receptorer i hjärnan och påverkar olika signalsystem.

Vårt eget belöningssystem, dopaminsystemet, påverkas liksom vår förmåga att analysera, fatta beslut och kontrollera vårt eget beteende.

Spice, Black Mamba, K2 och Lava Red är exempel på syntetiska cannabinoider som är starkare än naturlig cannabis och som binder starkare till de mottagliga receptorerna i hjärnan. Ruset blir starkare och riskerna med rökningen ökar.

Kroppsliga korttidseffekter av cannabis och syntetiska cannabinoider kan vara:

 * Ökad hunger

 * Muntorrhet

 * Stora pupiller

 * Rödsprängda och glansiga ögon

 * Fumlighet

 * Dålig balans

De vanligaste symptomen efter spicerökning är olika former av psykisk påverkan som:

 * Yrsel

 * Förvirring

 * Overklighetskänsla

 * Hallucinationer

 * Hjärtklappning

De senaste två åren har det skett en ökning av allvarliga symtom som:

 * Djup medvetslöshet

 * Kramper

 * Stroke

 * Syrebrist i hjärtat

 * Akut njursvikt

Källor: Folkhälsomyndigheten, Giftinformationscentralen, TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spicevåg i Sverige

Mer i ämnet