Foto: TT

Så minskar du stressen inför jobbstarten

Uppdaterad
Publicerad

Nu i dagarna är det många som börjar jobba igen efter semestern. Men det är inte helt ovanligt att känna stress och ångest inför jobbet. Dock finns det några enkla knep för underlätta övergången från hängmattan till arbetsplatsen.

Hjärtklappning, svårt att sova och ångest. Det är inte helt ovanliga symptom de sista dagarna innan jobbstarten. Men mycket beror på hur semestern har varit och hur man trivs på jobbet.

– Det är många som gör upp alldeles för många planer inför semestern och inte planerar in tid för vila. När de kommer tillbaka till jobbet så känner de sig inte utvilade och kan också känna stress, säger stressforskaren Dan Hasson som arbetar på Stressmottagningen i Stockholm.

Stress för att inte ha ett jobb

Det är inte heller ovanligt att man vant sig vid att kunna bestämma över sin egen tid och tycker att det ska bli jobbigt att gå tillbaka till en tillvaro reglerad efter jobbtider. Om man inte trivs med arbetet eller med sina arbetskamrater kan semestern också vara en bra tid att fundera på hur man kan göra något annat.

– Vi ska inte heller glömma att det är många som är arbetslösa som inte har något arbete att gå tillbaka till. De kan känna en stress inför sin situation när alla andra går tillbaka till jobbet, säger Dan Hasson.

Regnet ingen automatisk betydelse för hur vi mår

Över huvud taget avgör hur ens allmänna livsinställning är hur man upplever jobbstarten. Är man pessimistiskt lagd så är det inte heller otroligt att man upplever semesterslutet negativt.

Denna sommar har regnat bort för många men det är ingenting som automatiskt har en betydelse för upplevelsen av semestern.

– Att gå tillbaka till jobbet kan vara befriande för många som tycker att den ostrukturerade tillvaron och kraven från familjen är betungande. Och om det regnar mycket så kan man också känna att det är lika bra att man jobbar. Dessutom finns det ju personer som tycker det är mysigt med regn och inte känner stress under semestern, säger Dan Hasson.

”Planera med familjen”

Han berättar att det bedrivs väldigt lite forskning om semester men att vissa undersökningar visar att de hälsobefrämjande effekterna av semestern har kort påverkan och att det inte spelar någon större roll hur lång semestern har varit.

– Det viktigaste är att planera tillsammans med sin familj, om man har en sådan, och att vara flexibel inför att saker ting kan förändras under semestern. Kanske man inte hinner med alla man tänkt sig, säger Dan Hasson.

Minska stressen med några enkla knep

  1. Börja jobba igen på en onsdag. Då är det inte så långt till helgen och du får en mjukstart på arbetet
  2. Var snäll mot dig själv de första dagarna. Förvänta dig inte att klara av en massa arbete som byggts upp efter semestern.
  3. Se till att ha jobbat klart allt inför semestern så inget ofärdigt ligger och väntar.
  4. Mycket handlar om vilken inställning du har i allmänhet. Är du pessimistiskt lagd, då är det också lättare att känna att det är jobbigt att gå tillbaka till arbetet.
  5. Det är lätt att känna ångest inför att gå tillbaka till jobbet om du inte gillar ditt yrke, eller är missnöjd med din arbetsplats och arbetskamrater. Då kan semestern vara en bra tid att fundera på vad man kan göra i stället.
  6. Hur bra semestern har varit har också stor betydelse. Har den regnat bort och man inte fått så mycket gjort kan det vara stressfullt att gå tillbaka till jobbet. Sätt realistiska förväntningar inför semestern.
  7. Förläng semesterkänslan genom att ta vara på de långa dagarna. Grilla på kvällarna och unna dig själv något extra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.