Så ska barn på sjukhus få skolgång

Publicerad

Åtta tusen barn och ungdomar går i skola på sjukhus varje år. För första gången kommer Skolverket med råd till de lärare som arbetar på sjukhusen. Vi har träffat 13-åriga Simon Pettersson. Han fick undervisning på sjukhus under ett helt år när han drabbades av cancer. Men nu är han tillbaka i skolbänken.

Skolan har just dragit igång för terminen och Simon Pettersson har spanskalektion med sina klasskompisar i 7B på Tunabergsskolan i Uppsala. Men när han gick i trean var han inte här på ett helt år. Simon insjuknade i en ovanlig skelettcancersjukdom och efter en tids behandling tvingades läkarna att amputera hans ben för att han skulle överleva.

– Kroppen var mest i chock. Var är benet, var har det tagit vägen? Det här ska inte hända, säger Simon Pettersson.

– Det var nästan värre som mamma att ens barn skulle ta bort en del av sig själv. Så cancern i sig försvann nästan under hela den tiden , säger Ylva Pettersson som är mamma till Simon.

Rätt till skola

Alla barn som vårdas på sjukhus har rätt till undervisning. Och tack vare kunde Simon Pettersson fortsätta med sina gamla klasskompisar när han blev frisk igen. 

– Om jag hade kommit in i en ny klass som den äldre killen med ett ben hade det bara blivit konstigt. Den här klassen kände mig så de brydde sig inte så mycket om vad som hade hänt, utan de tog mig som en vanlig person, säger Simon Pettersson.

Kommunen ansvarig

Varje år får 8.000 elever sin skolgång på sjukhus. Och för första gången får nu sjukhuslärarna rekommendationer från Skolverket att förhålla sig till. Bland annat förtydligas hur ansvarsfördelningen ser ut. Det är kommunen där sjukhuset är beläget som ska anordna sjukhusundervisning för elever i grundskola och gymnasium, och landstinget som har ansvar för barn i förskoleåldern. Det slås även fast att sjukhusundervisningen så långt det är möjligt motsvarar undervisning i vanlig skola.

– Det är ett sätt att säkerställa att utbildningen blir likvärdig i hela landet, så det inte beror på var man befinner sig hur utbildningen blir, säger Magdalena Karlsson, undervisningsråd vid Skolverket och en av författarna av skriften om de nya allmänna råden.

Viktigt för tillfriskning

Helena Frank har jobbat som sjukhuslärare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala i sex år och hon menar att skolan på sjukhuset har stor betydelse för barnens tillfrisknandeprocess.

– Vi får ofta höra både från elever och föräldrar att ”fast vi bara har åkt en eller två våningar ner i huset  är det som att stiga in i en annan värld”. Det är skönt för dem att komma ned till skolan som ändå är lite som vanligt mitt i allt kaos.

Idag är Simon Pettersson frisk, men behöver lämna prover var fjärde månad.

Tycker du att skolan på sjukhuset var lika bra som den vanliga skolan?

– Ja, den var ju mycket bättre. Där var det inte stökigt. Där fick man ha en privat lärare. Det var jätteskönt. Fast man saknade ju vännerna såklart. Det gjorde man, säger Simon Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.