Foto: Scanpix

Så skyddar du dina barn mot gromning

Uppdaterad
Publicerad

Gromning – när vuxna söker upp barn för att komma åt nakenbilder eller begå sexuella övergrepp – är ett brott som smyger sig in i hemmets trygga vrå.

En alldeles vanlig kväll i mitten av veckan. Middagen har dukats av bordet och ditt barn sitter framför datorn bakom dörren i sitt rum. En trygg miljö, kan tyckas. Men i ljuset av skärmen kan saker utspela sig som är långt ifrån säkra. Det handlar om gromning – ett brott som ofta begås på nätet.

– Enkelt kan man förklara gromning som att det är vuxnas kontakt med barn i sexuella syften, säger Björn Sellström på Rikskriminalpolisen till SVT Nyheter.

I dag grep polisen en man i 30-årsåldern, misstänkt för att genom utpressning ha tvingat unga tjejer att visa upp sig på bilder och i webbkamera. Fallet är inte unikt, senast i våras tog en 13-årig flicka i Kumla livet av sig efter att ha blivit sextrakasserad på nätet.

Polisen går nu ut med ett informationspaket för att föräldrar ska få mer kunskap om övergrepp på nätet – och vad man kan göra om man misstänker att ens barn blir utsatt för gromning.

Så kan du hjälpa ditt barn

Björn Sellström ger föräldrar rådet att se till att ha en bra dialog med sina barn för att veta vad som händer i deras liv – inte bara i verkligheten utan även på nätet.

Det viktigaste, säger han, är att lära barnen från början att vara rädda om sig själva och låta dem förstå att det inte är deras fel om de ändå skulle bli utsatta för något som känns obehagligt.

Andra bra saker att tänka på kan vara att:

  • Ta reda på vilka sajter barnet använder och besöka dem själv.
  • Inte bara fråga hur ditt barn har det i skolan eller på träningen, utan också hur det är på internet.
  • Berätta att det finns vuxna på nätet som försöker utnyttja barn, att dessa vuxna är bra på att luras trots att de verkar unga och schyssta. Ofta lockar de med olika saker eller ber om hjälp.
  • Uppmana sitt barn att vara försiktigt med att lämna ut privat information eller skicka bilder till någon han eller hon inte har träffat. Man bör heller inte prata i webbkameran med okända personer om de inte visar sig själva.
  • Be barnet berätta för dig om: en person de har kontakt med på nätet säger sig vara ung men skriver på ett vuxet sätt, om personen börjar prata om sex eller vill träffas.

Gromning – så går det till

Vart finns då dessa gärningsmän? Det vanligaste är att de befinner sig där barnen är, på olika sociala chattar eller forum, berättar Björn Sellström. De kan exempelvis utge sig för att vara fotografer. Men ibland räcker det med något så lätt som att slänga ut en hälsningsfras och vänta på svar.

– Det går olika fort för olika gärningsmän komma åt vad de vill ha. Vissa är ute efter att begå övergrepp i verkliga livet, andra nöjer sig med att barnet visar sig i webbkameran.

Gärningsmännen vet precis hur de ska fånga in sina offer – med hjälp av komplimanger och fina ord. Därför kan barn som har stort bekräftelsebehov, kanske för att man blivit utsatt för mobbning eller har dålig kontakt med jämnåriga i skolan, lättare gå i fällan.

Den nya ”kompisen” på nätet ger barnet den bekräftelse det saknat, och det ger i sin tur gärningsmannen ett bra läge när man går vidare till steg 2: att börja ställa krav.

– Det kan handla om att gärningsmannen kräver att barnen ska visa sig, och säger att ”vad fin du är, kan du inte visa lite mer”. Rätt vad det är har man fått barnen att visa brösten i kameran, säger Björn Sellström.

”Det går snabbt”

När gärningsmannen väl fått sitt offer att gå lite längre går det snabbt utför. Det kan exempelvis handla om att man visat sig i webbkameran, men vill att det ska tas bort, och då möter motstånd, berättar Björn Sellström.

– Då kan gärningsmannen säga att ”jag lovar men då får du visa dig helt naken”. Sen kan han säga ”vad fin du är, jag skulle vilja se mer”. När barnet då säger nej kan han säga ”om inte jag får se mer naket så kommer jag lägga ut det här så att alla dina kompisar får se”. Då hamnar man som tonåring i ett ganska jobbigt läge, vilket gör att man kanske klär av sig eller visar underlivet.

Om man som förälder har svårt att tänka sig att ens barn skulle sitta och chatta med en främling tror Björn Sellström att man bör tänka om. Det är just bristen på dramatik i situationen, att bara sitta bakom skärmen hemma, som gör gromning till ett så lömskt brott.

Det går snabbt från ett vänskapligt samtal till krav och sexuella övergrepp, och när det väl är för sent håller många det som hänt för sig själva.

– Sätt in dig själv i situationen, skulle man sätta sig vid middagsbordet och säga ”jag har visat mig naken för en främling”? Man känner en otrolig skuld och skam i det här. handen på hjärtat tror jag att många känner att de får skylla sig själva. Man gick ju med på det, där man satt i sitt tonårsrum.

Hjälp andra genom att anmäla

Om du misstänker att ditt barn blir/har blivit utsatt för gromning ska du alltid kontakta polisen, säger Björn Sellström. Det kan dessutom vara bra att försöka samla bevis på datorn och kontakta den som har sajten där gärningsmannen fått kontakt med barnet.

Polisen ser, enligt Björn Sellström, att en anmälan om gromning ofta kan leda till att ett ärende växer då gärningsmännen inte sällan riktar in sig på fler än ett offer. Av erfarenhet ser man att det ofta handlar om stora mängder barn som utnyttjas av samma person.

Därför kan du, med din anmälan, även hjälpa andra barn och föräldrar som riskerar att utsättas – i stället för att gärningsmännen kan fortsätta i det dolda.

– Om man inte anmäler så finns inget brott. Om det inte finns något brott så har ju polisen ingen anledning att ägna sig åt det här, säger Björn Sellström.

Vad gör jag om jag misstänker att mitt barn blivit utsatt för gromning?

  • Polisanmäl – även om du bara har ett alias eller användarnamn på en person. Spara information som chattar och meddelanden på datorn eller skriv ut och spara på papper. Det kan bli viktiga bevis.
  • Ring 114 14 eller mejla till itbrott.desk.rkp@polisen.se
  • Anmäl så snart som möjligt. Det kan vara svårt för polisen att få tag i loggar och andra bevis om det har gått för lång tid.
  • Anmäl också till sajten.

Källa: Polisen

Vad är gromning?

Gromning innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år för att längre fram begå övergrepp.

Vid gromning sker oftast den första kontakten på ett chattforum eller en sida för kontaktannonser. Att ta kontakt med barn i sexuellt syfte är olagligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.