Flickan på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Scanpix

Misstänkt nätpedofil gripen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har gripit en man i 30-årsåldern, misstänkt för grova sexuella övergrepp på barn. Han ska, via utpressning, ha tvingat tjejer att visa upp sig på bilder och webbkamera.

För några månader sen dök de första anmälningarna upp mot den då okände mannen. Flera unga tjejer anmälde att han på olika sätt tvingat dem att visa upp sig på bilder och inför webbkamera, trots de inte ville.

Anmälningarna mot samma chatt-identitet fortsatte sedan att komma från ungdomar i hela landet. I dag grep Rikskriminalpolisen en man i knappa 30-års ålder som misstänkt för grova sexuella övergrepp.

Nätpedofilen i Husby

– Vi har gjort ett tillslag ute i Husby i norra Stockholm, där har vi gripit en man som är misstänkt för grova sexuella övergrepp på barn och grovt sexuellt tvång, säger Jörgen Lindeberg, expert på Rikskriminalpolisen till SVT Nyheter.

”Förutsätter fysiska övergrepp”

Totalt har polisen omkring 15 fall av misstänkta övergrepp. Man vet att det oftast rör sig om ett stort mörkertal när det gäller den här typen av fall och är säkra på att fler kommer att anmäla mannen när fallet blivit känt.

– Som vi känner till i dag så har han agerat på olika sajter på nätet och förmått barn att visa sig och förmå att göra saker i webbkamera. Om det faktiskt finns fysiska övergrepp vet vi inte än. Men det är ingenting vi utesluter – utan tvärtom, vi nästan förutsätter det, säger Jörgen Lindeberg.

Polisen vill nå ut till föräldrar

Enligt polisen mår flera av tjejerna mycket dåligt. Man är glad över att ha lyckats gripa mannen, innan resultatet riskerat att ha blivit som i det uppmärksammade Kumla-fallet, där en 13-årig flicka tog sitt liv.

Polisen satsar nu på ett informationspaket på nätet för att fler ska våga anmäla att de utsatts för övergrepp. Där ger man råd till föräldrar om hur man kan närma sig sitt barn och hjälpa dem att hantera faror på nätet.

Läs en längre artikel om vad gromning innebär och hur du kan skydda ditt barn här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätpedofilen i Husby

Mer i ämnet