Svensk polis genomförde i morse en av de största insatserna hittills mot nätpedofili. Foto: TT

Skärpt straff för sexbrott på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt skärpte i dag straffet för en 29-årig man från Stockholm som via nätet hotat och förmått 65 unga flickor att posera sexuellt och utföra grova sexuella handlingar.

Solna tingsrätt dömde mannen i juni 2015 till sju års fängelse, men hovrätten höjer straffet till sju år och nio månader, skriver Svea hovrätt på sin webbplats.

Genom hot att lägga ut sexuella bilder med flickorna på nätet förmådde han dem att genomföra sexuella handlingar på bland annat Skype. I flera fall gjorde han också verklighet av sina hot och lade ut bilder på flickorna på bland annat Facebook.

Nätpedofilen i Husby

”Det har många gånger varit fråga om grovt förnedrande och smärtsamma handlingar under många timmar. Flera av flickorna har också varit utsatta för upprepade nätövergrepp från mannens sida under längre tid” skriver hovrätten.

– Det är en tydlig signal på att rätten ser allvarligt på de här brotten. Jag tycker att det är en viktig signal till den som kanske varit utsatt för den här typen av brott och inte tror att det är någon idé att anmäla och kanske inte ens tror att man blivit utsatt för något brott. En flicka som gjort något sådant på sig själv kanske belastar sig själv och tar ett eget ansvar för det som hänt, säger kammaråklagare Annika Wennerström.

Ändrade brottsrubriceringar

I ett antal fall ändras brottsrubriceringarna från grovt sexuellt tvång till grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Maxstraffet för den här typen av brott är åtta års fängelse. Åklagaren sade efter tingsrättens dom att hon hade velat se ett längre straff än sju år.

De drabbade flickorna var mellan 11 och 17 år. När mannen kontaktade dem på olika chattforum utgav han sig för att vara i deras egen ålder.

Flera av flickorna har drabbats mycket svårt psykiskt, skriver hovrätten. I ett antal fall har skadeståndsbeloppen till flickorna höjts av hovrätten.

SVT Nyheter Stockholm har sökt den dömde mannens advokat för en kommentar, men utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätpedofilen i Husby

Mer i ämnet