Penséer tål temperatursvängningar bra och är ett säkrare val än många andra blommor när vårvärmen inte riktigt vill lägga sig över landet. Foto: TT

Så skyddar du dina växter mot kylan

Uppdaterad
Publicerad

Fiberdukar och trasmattor är odlarens bästa vän i väntan på vårvärmen. Det gäller att skydda växterna om du redan har planterat ut dem. Annars får du ta till säkra kort som kål och penséer.

– Vänta med sommarblommorna tills kusten är klar, säger hortonomen Helena Karlén.

Kylan fortsätter att hålla landet i ett järngrepp, även om den nu mildras en aning. Som mest får man räkna med cirka 10 grader i söder och 7-8 i norr de kommande tio dagarna.

Det ställer extra krav på alla odlare, som måste vara försiktiga med vilka växter de planerar att driva upp. Vissa tål temperatursvängningar bättre än andra.

– Klassikerna penséer och påskliljor har klarat sig bra trots minusgraderna, de har ett inbyggt system för hantera svängningar i temperatur. Även kålväxter, sallatsväxter och rädisor klarar sig hyfsat bra, säger Helena Karlén, hortonom och universitetsadsjunkt vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Exotiska växter som tillhör tomat- och gurkfamiljen är desto känsligare och behöver omkring tio plusgrader även nattetid. Det handlar bland annat om tomater, paprika, chili, gurka, pumpa och squash. Men även bönor, basilika, majs och blomsterkrasse kräver stabila utetemperaturer.

Skydda rötterna

Generellt sett är unga plantor känsligare än äldre. Det gäller speciellt om de planteras ut efter att ha drivits upp inomhus.

– Om man tar ut dem är de inte alls förberedda på kyla.

Men det finns flera knep för att skydda växterna. Placera dem i lä, undvik torka och höj temperaturen.

Något av det viktigaste är att skydda rötterna på kruxväxter.

– Fryser rötterna så sker den största skadan och då dör plantan. Man kan svepa in krukan i en trasmatta och se till att den inte står direkt på iskallt underlag.

Blåst kan vara förödande för unga växter eftersom det inte bara kyler, utan också torkar ut. Placera därför gärna krukväxterna i lä.

Växter som redan såtts utomhus kan täckas med fiberduk – om det behövs i flera lager. En duk höjer temperaturen med cirka tre grader och skyddar mot kall blåst, men släpper ändå igenom regnvatten.

Finns säkra kort

Hur ska man då veta vilka växter som tål kyla och inte?

Om fröna kan sås direkt på växtplatsen är de normalt sett tåligare än växter som först måste dras upp inomhus. Vad som gäller brukar stå på fröpåsen. Dessutom brukar försäljarna anpassa plantutbudet efter säsongen.

I dagsläget råder Helena Karlén alla att ta till säkra kort.

– Det finns en rad växter som passar att blandas med penséer och tål nattfrost, som ranunkler, tusensköna och gullvivor. Vänta med sommarblommorna tills kusten är klar.

Det gör en hortonom

En hortonom är en växtbiolog specialiserad på trädgårdsodling i yrkesmässig skala.

Yrkesgruppen kan diagnostisera gröna problem, visa på orsaker och samband samt komma med nya lösningar.

Ordet hortus är latin och betyder trädgård.

Källa: Sveriges Hortonomförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.