Foto: TT

Så skyddar du ditt barn i vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Förra året drunknade fler barn än på 13 år, och det kan gå snabbt vid vattnet. På bara 20 sekunder kan ett barn drunkna – och det krävs bara någon decimeters vattendjup. Här är tips på hur du gör det säkert för barnen vid vatten i sommar.

1. Håll koll på barnen!

Varm dag vid strand eller pool, då är det frestande att lägga sig på solstolen och bara blunda. Men föräldrars brist på kunskap om vattensäkerhet kan vara en livsfara för barn, det visar en rapport från Svenska Livräddningssällskapet och försäkringsbolaget Trygg-Hansa. Undersökningen visar att fyra av tio föräldrar inte kan första hjälpen och att hälften tror att barn plaskar eller själva ropar på hjälp om de håller på att drunkna.

– Med ytterst få undantag så drunknar barn under tystnad, och det går fort. Vi pratar om sekunder, säger Anders Wernesten, säkerhetsexpert på Svenska Livräddningssällskapet.

Även om nio av tio föräldrar uppger att de är aktiva med barnen på badstranden uppger de också att de är upptagna med annat. Varannan solar, drygt var tredje läser tidningar och böcker och en av fem kollar mobilen. En av fem föräldrar har bara sporadisk uppsikt över sina barn i vattnet.

– Man blir förvånad när man ser hur föräldrar beter sig vid vatten ibland, där de lägger mer tid på Facebook än på sina barn. Jag tror inte att alla föräldrar vet att det är ett lagkrav att man ska se efter sina barn, i förhållande till barnets kunskapsnivå, ända tills de fyller 18 år, säger Anders Wernesten till SVT Nyheter.

2. Använd flytväst

Barn bör ha flytväst överallt där de inte bottnar, på till exempel klippor, branta stränder, bryggor, eller på båtar. Det säger barnläkaren Cecilia Chrapkowska.

– Man kan låta barnet provbada med flytvästen och glöm inte att spänna grenremmen, annars fungerar den inte.

Enligt Anders Wernesten vid Svenska livräddningssällskapet hade hälften av alla de som drunknar klarat sig om de haft flytväst.

3. Låt en person vakta barnen

Om ni är flera familjer med barn som ska bada, så se till att en person verkligen har huvudansvar för barnen, annars är det lätt att man tror att någon annan har det.

– En situation som jag vet lett till flera drunkningsolyckor är när flera vuxna funnits vid bassängkanten eller strandkanten och trott att någon av de andra haft koll. Och badvakterna i badhus kan omöjligt hålla koll på alla barn. Det krävs nästan en vuxen på ett barn, eftersom det är en så stimmig miljö, säger läkaren Cecilia Chrapkowska.

4. Lär barnen simma!

A och O är att se till att barnen lär sig hantera djupt vatten och att de kan simma. Barnläkaren Cecilia Chrapkowska råder alla att sätta sina barn i simskola.

– Det är en fantastisk investering, men också dyr. För mig kostade den 210 kronor per gång. Har man inte råd med simskola kan man söka bidrag från fonder och stiftelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.