Se listan över mest stöldsäkra bilar

Uppdaterad
Publicerad

Volvo, Audi och Lexus i toppen och BMW, Mercedes och Mazda i botten. Så ser listan ut när de svenska bilförsäkringsbolagen listar vilka bilmodeller 2017 som är mest stöldsäkra.

Men listan haltar, då ett antal biltillverkare vägrar att låta testa sina bilar.

NVSA (New Vehicle Security Assessment) har sitt ursprung i Storbritannien och infördes i Sverige 2008. Den innefattar normer om hur bilar ska konstrueras och utrustas för att hindra inbrott och stölder. 

Varje år NVSA-testar försäkringsbranschen nya bilmodeller som lanserats på den svenska marknaden för att se hur bra stöldskyddet är.

Volvo toppar listan

I år har 161 bilmodeller på den svenska marknaden genomgått NVSA-tester. 21 procent av bilarna har fått toppresultat. Och det är svenskt som toppar listan. 

– Volvo befäster sin tätposition tillsammans med Porsche. Audi och Lexus har däremot backat något från de tidigare årens toppresultat, men har rakt igenom godkända bilar, säger Anders Edvardsson, ansvarig för NVSA-normen i Sverige.

LÄS MER: Ökning av bildelsstölder

Även Volkswagen och Seat hamnar högt upp på listan över bra stöldskydd.

Vägrar testa bilarna

Men det finns ett antal bilar som inte klarar NVSA:s krav och det innebär ett sämre resultat jämfört med tidigare år.

– Det beror framför allt på att de märken som inte ger försäkringsbranschen möjlighet att testa sina bilar nu räknas in i underlaget, men har givits lägsta möjliga gradering, säger Anders Edvardsson.

Dyrare premier

BMW, Mercedes och Mazda är några av de biltillverkare som väljer att inte rapportera sina fordon för klassificiering.

LÄS MER: Liga på stöldturné stal BMW-rattar

Det kan göra det dyrare för konsumenten att försäkra sin bil. Klassificeringen påverkar konsumenternas försäkringskostnader, då den används när premien ska sättas.

– De modeller som försäkringsbranschen inte fått möjlighet att NVSA-testa tilldelas lägsta graderingen, en stjärna, i sammanställningen och vi kan inte rekommendera att en konsument som värdesätter ett bra stöldskydd väljer någon av dessa bilmodeller.

Företagshemligheter

Fredrik Wharolén, kommunikationschef på Mercedes-Benz i Sverige har en annan förklaring till varför bolaget inte testar sina modeller – det handlar om företagshemligheter.

– Vi tar stöldsäkerhet på största allvar och det är en av våra prioriterade frågor. Men hur vi jobbar förebyggande mot stölder är inget som vi vill dela med offentligheten, det är en process som vi vill ha full kontroll över själva, säger han till TT.

Några av de bästa bilmodellerna 2017

Volvo XC90

Audi Q3

Lexus RX

Porsche Cayenne

Seat Ateca

Volkswagen Golf

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.