Arkivbild.

Rekordmånga bildelsstölder i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Antalet stölder av bildelar som krockkuddar, strålkastare och navigationssystem ökade dramatiskt förra året. Mest drabbade är ägare av BMW-bilar.

Under de senaste åren har stölder av delar från personbilar eskalerat. I Stockholms län stals bildelar vid 1.738 tillfällen under 2016, jämfört med 998 året innan, vilket motsvarar en ökning på 74 procent.

Flest stölder skedde under januari till april för att sedan gå ner under sommaren. Minskningen kan enligt Larmtjänst vara en effekt av ett framgångsrikt arbete av Stockholmspolisen, som under våren grep flera misstänkta gärningsmän och beslagtog ett stort antal bildelar. Under slutet av året ökade antalet stölder igen.

Enligt Larmtjänst tycks brotten i stor utsträckning begås av organiserade ligor, i många fall med kopplingar till Baltikum.

BMW-ägare mest drabbade

I hela landet genomfördes 3.333 bildelsstölder under förra året – Stockholms län står alltså för mer än hälften av dem. Totalt för hela landet uppgår skadekostnaderna till drygt 212 miljoner kronor, mer än en fördubbling jämfört med förra året då kostnaden låg på knappt 105 miljoner kronor.

Vanligast är att det stjäls krockkuddar och rattar, följt av navigationssystem och sedan strålkastare. Bilmärket som drabbas mest är BMW. Av de 3.333 stölder som genomfördes i riket förra året så rörde 2.024 BMW-bilar. Det kan jämföras med 569 stölder mot bilmärket under 2015. Näst mest drabbat är Mercedes (383) följt av Volvo (302).

Om statistiken

Statistiken från Larmtjänst är baserad på orten där verkstaden ligger som genomför reparationen efter en stöld:

”Stöldplatsort och verkstadsort behöver inte nödvändigtvis överensstämma. /.../ Det är ändå troligt att analysen av den geografiska fördelningen av stölderna är någorlunda korrekt då merparten av bilägarna sannolikt vänt sig till närmaste verkstad för reparation efter stöldtillfället. Det är dock svårt att säga hur stor den ovan nämnda felkällan faktiskt är.”

Källa: Larmtjänst

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.