SVT:s politiska kommentatorer Mats Knutson och Margit Silberstein. Foto: SVT

Så tycker SVT:s experter om Löfvens tal

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven höll ett tal som handlade om vi mot dem. Han ville visa skiljelinjen mellan alliansen som raserat och Socialdemokraterna som vill bygga samhället, menar SVT:s Margit Silberstein. Han gav också löften som kan bli svåra att hålla, anser SVT:s Mats Knutson.

Stefan Löfven höll vad SVT:s politiska kommentator Margit Silberstein beskriver som ett ”klassiskt förstamajtal”.

– Det var ett vi-och-dom tal i den meningen att han ville visa skiljelinjen mellan de som vill bygga samhället och de som har raserat. Då menar han alliansen förstås. Han talade om klyftor, att vårt land slits isär. Det är så som Håkan Juholt brukade uttala sig. Ett klassiskt förstamajtal, säger hon.

1 maj 2016

Löften som är svåra att hålla

Löfven talade om att svenska skolelever kommer att få fler skolkamrater, men inte en sämre skolgång. Men det kan han inte lova, menar Margit Silberstein.

– Det är så lätt att säga, men det kan han inte lova. Finns det lärare till alla? Finns det personal över huvudtaget?

”Känns magert”

Stefan Löfven presenterade också en nyhet under talet. 5000 statliga extratjänster fram till år 2020. Det känns magert, menar SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.

– Det får nästan ingen effekt alls. I Sverige ska 200.000 nya individer ut på arbetsmarknaden de kommande åren, och den här satsningen blir 1250 jobb per år. Det är klart att det är en droppe i havet. Som ett bärande budskap i ett förstamajtal känns det lite magert, säger Mats Knutson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

1 maj 2016

Mer i ämnet