Ayaan Hirsi Ali intervjuas i Agenda. Foto: SVT

Så vill hon reformera islam

Uppdaterad
Publicerad

– Islam måste reformeras, säger den kontroversiella islamkritikern Ayaan Hirsi Ali i Agenda. Hon visar också hur ett reformerat islam kan se ut.

För bara några år sedan hade Ayaan Hirsi Ali inget hopp om att islam skulle kunna reformeras. Då tyckte hon att enda möjligheten var att vända islam ryggen. I dag är hon mera hoppfull – och detta paradoxalt nog på grund av den Islamiska statens (IS) illdåd.

– Islamiska staten tvingar världens muslimer att välja. IS säger tydligt att en äkta muslim måste hålla med om allt som står i Koranen, allt som profeten sa och gjorde. Bara om man följer det bokstavligen är man en äkta muslim, annars är man en falsk muslim.

Agenda

Enligt Ayaan Hirsi Ali har IS förklarat krig mot muslimer som i sitt sätt att leva i praktiken bortser från stora delar av profetens ord och gärningar. Dessa muslimer lever inte efter sharialagarna, de följer inte uppmaningen till jihad och de fördömer inte andra människors sätt att leva.

– De satsar på livet före döden istället för livet efter döden, säger hon.

En annan hållning än Muhammed

Hennes bok ”Reformera islam”  har nyligen kommit ut på svenska. I boken presenterar Ayaan Hirsi Ali ett alternativ till IS och en bokstavstrogen tolkning av Koranen. Hon visar hur en reformering av islam skulle kunna se ut och hur moderna muslimer skulle kunna förhålla sig till sin religion.

Så här skulle en ”reformerad” muslim kunna resonera:  

– Jag är muslim. Jag tror på gud. Jag respekterar profeten Muhammed men jag har en annan hållning i vissa avseenden.

Bland annat handlar det om att inte fördöma andras sätt att leva och att avvisa sharialagar.

Sluta mana till heligt krig

I sin bok lägger Ayaan Hirsi Ali fram fem punkter för en grundläggande reformering av islam:

  • Tillåt kritik av Muhammed och Koranen.
  • Prioritera detta liv, inte livet efter döden.
  • Bryt sharialagens makt över den sekulära lagen.
  • Sluta uppmana enskilda att tillämpa islamisk lag genom att ”påbjuda det rätta, förbjuda det orätta”. (Det vill säga: lägg dig inte i hur andra lever sitt liv.)  
  • Sluta mana till heligt krig.

Hon skriver också att islam, som den ser ut i dag, inte är en fredsreligion. Hon är fullt medveten om att en sådan anklagelse och sådana krav upplevs som mycket stötande, för att inte säga kränkande, av många muslimer och även icke-muslimer.

– Min bok säger att det är dags att vi granskar det som profeten gjorde och vad Koranen säger om det. Om du som muslim blir kränkt, så får du bli det, säger hon till SVT.

Ett modernt liv

Men hon påpekar också att det finns muslimer som inte blir kränkta. Det finns de som reflekterar och som vill hitta ett sätt att vara troende muslim och samtidigt leva ett modernt liv i en demokrati.

– Mot slutet av boken finns ett helt kapitel tillägnat dem som inte blir kränkta. De som ställer frågor och som vill se en förändring.

Ayaan Hirsi Ali är fullt medveten om att en reformering av islam inte kommer att gå fort. Men hon anser att förändringen egentligen redan har börjat, särskilt bland muslimer som lever ett modernt liv i storstäder.

Arabiska våren

Hennes syn på den så kallade Arabiska våren är inte så pessimistisk som man kanske skulle kunna vänta sig. Trots bakslagen har ett stort antal människor visat att de börjat tänka självständigt.

– Förändring börjar med ett litet steg. Dåliga idéer börjar som en tanke hos en enda person. Bra idéer börjar på samma sätt. Det är det boken handlar om, säger hon i intervjun i Agenda.

Hård kritik i Agenda

Nalin Pekgul, muslim och tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna, är mycket kritisk till Ayaan Hirsi Alis förslag till reformer av islam. I en diskussion i Agenda med islamologen Christer Hedin säger hon bland annat att det är fel att generalisera utifrån egna personliga erfarenheter. Nalin Pekgul tror att varken hennes eller Ayaan Hirsi Alis upplevelser är representativa för världens 1,5 miljarder muslimer.

Se hela diskussionen mellan Nalin Pekgul och Christer Hedin här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet