Regeringen backar från kritiserad hälsoväxling

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) drar nu tillbaka det starkt kritiserade förslaget om hälsoväxling, som syftade till att minska långtidssjukskrivningarna.

Regeringen backar från sitt förslag om hälsoväxling och överlåter åt arbetsmarknadens parter att komma överens om hur man ska få ned sjukfrånvaron. 

– Vi gör det nu möjligt för arbetsmarknadens parter att ta fram egna lösningar, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) vid tisdagens presskonferens.

– Men målsättningen att få ner sjuktalen ligger kvar och vi har ett gediget arbete kvar framför oss.

Betala sjuklönen

Genom att låta arbetsgivarna vara med och betala för både sjuklön och rehabilitering vid långa sjukskrivningar hoppades regeringen göra dem mer motiverade att hålla sin personal frisk med hjälp av hälsofrämjande arbete.

Det nu skrotade förslaget innebar att arbetsgivarna betala 25 % av sjukpenningen till den som varit sjuksriven mer än 90 dagar. Som kompensation skulle arbetsgivaravgifterna sänkas.

Lyfts ur budgeten

– Förslaget kommer inte att vara en del av höstbudgeten. Vi drar tillbaka det till följd av parternas förslag, säger Strandhäll på presskonferensen.

Enligt ministern kommer regeringen inte återkomma med förslaget senare. Strandhäll anser att parterna har kommit med ”genomarbetade avsiktsförklaringar med tydliga åtgärder för friskare arbetsplatser”.

Hon påpekar samtidigt att regeringen kommer att hålla koll på att avsiktsförklaringarna genomförs och ger resultat, och kommer att sätta upp mål för parterna och för sjukfrånvaron område för område.

Kunde drabbat sjuka

Förslaget om hälsoväxling fick kritik från flera remissinstanser.

Arbetsgivarna, inte minst Sveriges kommuner och landsting, menade att den skulle kosta för mycket. Dessutom riskerade det att göra det svårt för personer som tidigare varit sjuka att få anställning. Även många fackförbund var tveksamma, eftersom man såg ökad risk för otrygga anställningar och utköp av sjukskriven personal.

Och kritiken tycks ha fått avsedd effekt.

Parterna välkomnar beskedet

– Jag tycker det är bra och klokt av regeringen att dra tillbaka förslaget. De har lyssnat på oss som kan ta ansvar för att sänka sjuktalen. Det har varit osäkert in i det sista, säger Lena Micko (S),ordförande för Sveriges kommuner och landsting till SVT Nyheter.

Almega och tjänsteföretagens VD Anna-Karin Hatt håller med om att sjukfrånvaron behöver minska, framför allt i den offentliga sektorn. Men att lägga över en stor del av kostnaderna på företagen hade varit helt fel väg att gå.

– Det hade drabbat enskilda företag mycket hårt, men det hade också lett till att människor med lång sjukdomshistorik och funktionsnedsättning skulle ha fått ännu svårare att få jobb än de redan har. Därför är det mycket bra att regeringen nu tänker om och lägger förslaget om sjukskatten i papperskorgen, säger Anna-Karin Hatt till SVT Nyheter.

Facket positivt

Även Akademikerförbundet SSR gläds åt beskedet.

– Vi och andra parter på arbetsmarknaden har gjort vår hemläxa och kommit överens om en rad konkreta åtgärder som kommer att vara betydligt mer träffsäkra för att nå målet än en hälsoväxling, säger Heike Erkers, SSR:s ordförande, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.