En manifestation genomförs i samband med att riksdagen tar ställning till en ny lag om bland annat tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd. Foto: TT

Sannolikt ingen väg tillbaka till en generös asylpolitik

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vilken regering vågar riskera att höstens flyktingkris upprepas? Frågan är relevant i ljuset av att den skärpta asyllagen enbart ska gälla i tre år, enligt riksdagens beslut. Men mycket talar för att lagändringen i allt väsentligt blir permanent.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Krav har redan förts fram av Moderaterna att skärpningen av asyllagen ska göras permanent. Migrationsminister Morgan Johansson har inte gett några klara besked, men talar om att Sverige inte kan ha en asyllagstiftning som kraftigt skiljer sig från resten av EU.

Inom den socialdemokratiska partiledningen finns starka tvivel kring möjligheten att gå tillbaka till den tidigare mer generösa linjen. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, som också sitter i partiets verkställande utskott, har till exempel sagt att det inte finns någon väg tillbaka.

Inte okomplicerat

Det faktum att varken Moderaterna eller Sverigedemokraterna vill ha en återgång utsätter naturligtvis också Socialdemokraterna för en svår press, inte minst i en kommande valrörelse.

Men frågan är inte okomplicerad. Båda blocken är internt splittrade om flyktingpolitiken. Miljöpartiet har kongressbeslut på att verka för att avskaffa den tillfälliga lagen så snart som möjligt. Vänsterpartiet säger blankt nej.

Avgörande för alliansens trovärdighet

Också alliansen är djupt splittrad. Centerpartiet röstade i riksdagen nej till skärpningen av lagen, medan Liberalerna och Kristdemokraterna lade ner sina röster. Endast Moderaterna stödde regeringsförslaget fullt ut, med tillägget att partiet egentligen vill gå ännu längre.

Om flyktingfrågan fortsätter att ligga högt på väljarnas agenda blir det avgörande för alliansens trovärdighet att kompromissa sig fram till en gemensam linje. Socialdemokraterna har redan börjat använda splittringen för att försöka skada bilden av alliansen som regeringsduglig.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.