Foto: TT

Jerzy Sarnecki: Polisen måste börja lära sig

Uppdaterad
Publicerad

Svensk polis är inte mycket mindre effektiv än polisen i andra länder. Problemen är i stort sett desamma på andra håll. Det stora problemet är att polisen hela tiden ”uppfinner hjulet på nytt”, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

– Man genomför saker som ska leda till förbättringar men som aldrig följs upp och utvärderas, säger han i en kommentar till dagens rapport från Brottsförebyggande rådet.

Sarnecki är inte förvånad över slutsatserna i rapporten som bland annat visar att antalet uppklarade brott inte ökar trots att poliserna genom regeringens satsning blivit betydligt flera.

– Polisen måste bli en lärande organisation så att man lär av misstagen och kan gå vidare med det som fungerar bra, säger han.

Enligt Sarnecki är det på samma sätt i de flesta andra jämförbara länder – även i Polen, där kriminologiprofessorn befinner på sig när vi når honom per telefon.

Hopp om bättring

Som det ser ut i dag kan polisen i ett område lyckas bra i arbetet mot inbrott men framgångarna blir inte bestående eftersom man tvingas börja på nytt när de lyckosamma poliserna försvinner, till exempel för att de befordrats.

Sarnecki efterfrågar systematisk dokumentation och utvärdering så att man inte gång på gång måste lära nytt utan att bygga på tidigare erfarenheter – så att man slipper ”uppfinna hjulet på nytt”.

– Man tycker om att genomföra åtgärder men har mycket liten kontroll vad de leder till, säger Jerzy Sarnecki som har visst hopp om bättring när den nya polisorganisationen sjösätts vid årsskiftet.

Ny organisation nästa år

Polisens 21 myndigheter och Rikspolisstyrelsen slås ihop till en från och med nästa år.

Myndigheten delas upp i sju regioner, som i sin tur delas upp i 35 polisområden, och 99 lokalpolisområden.

Regionerna blir:

Nord – Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten med administrativa huvudorten Umeå.

Mitt – Gävleborg, Uppsala och Västmanland med huvudort Uppsala.

Bergslagen – Örebro, Värmland och Dalarna med huvudort Örebro.

Stockholm – Stockholm och Gotland med huvudort Stockholm.

Öst – Södermanland, Östergötland och Jönköping med huvudort Linköping.

Väst – Västra Götaland och Halland med huvudort Göteborg.

Syd – Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Skåne med huvudort Malmö.

Källa: polissamordningen.se (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.