Foto: TT/Skärmdump Wikileaks

Saudier ville ha svensk pr-hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabien ville i hemlighet anlita en svensk pr-byrå för att stärka relationen mellan länderna. Det framgår sedan Wikileaks släppt 60 000 dokument från saudiska myndigheter.

Organisationen Wikileaks, känd för att offentliggöra hemligstämplade dokument, har börjat publicera påstått officiella handlingar med saudisk diplomatpost på nätet.

Av de dokument som nu har släppts avslöjas bland annat att saudierna i hemlighet ville anlita en svensk pr-byrå för att förbättra den spända relationen mellan Saudiarabien och Sverige, skriver Expressen.

Ville vinna folkets sympatier

Över 500.000 dokument ska släppas och hittills har 60.000 handlingar publicerats, uppger sajten som 2010 publicerade enorma mängder hemligstämplad amerikansk diplomatpost.

Syftet med att anlita en svensk pr-byrå ska enligt den diplomatiska skrivelsen vara att ”vinna folkets sympatier, medialt stöd och politiskt stöd” samt att ”arbeta för att få inflytelserika personer i olika medieföretag på vår sida och förstärka relationen i olika frågor”.

Handlar om svenska politilker

Om fler dokument som rör Sverige ska publiceras eller inte är oklart. Majoriteten av de som har publicerats rör visum, löner på ambassaden och nyhetsrapporteringar.

Ett flertal av de saudiska dokumenten handlar om svenska politiker och journalister.

Fakta: Wikileaks

Wikileaks grundades av australiern Julian Assange 2006 för att avslöja dokument som av politiska eller andra skäl hållits borta från offentligheten.

Tusentals hemligstämplade dokument, främst amerikanska, har lagts ut på sajten och väckt stor ilska i Washington.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.