Tillsammans skulle Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet få 43,2 procent av rösterna, vilket innebär att de har ett fortsatt övertag över Alliansen, som får 40,3 procent. Foto: TT

SCB: Fortsatt övertag för rödgröna

Uppdaterad
Publicerad

Om det vore val i dag skulle Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet få 36,7 procent av rösterna. Med Vänsterpartiets 6,5 procent skulle de fortfarande ha ett övertag över Alliansen. Det visar SCB:s senaste partisympatiundersökning. Socialdemokraterna tappar 0,7 procent sedan riksdagsvalet till 30,3 procent, vilket ändå ligger klart över resultaten av de senaste opinionsundersökningarna.

– På så sätt är dagens siffror ett styrkebesked för Stefan Löfven, säger SVT:s politiske reporter Ulf Hambraeus.

Tillsammans skulle Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet få 43,2 procent av rösterna, vilket innebär att de har ett fortsatt övertag över Alliansen, som får 40,3 procent.

– SCB:s siffror visar att Miljöpartiet förlorar stöd till Socialdemokraterna. Det är ett tecken på att Miljöpartiet än så länge ser ut att ha förlorat väljare på att sitta vid makten.

Vänsterpartiet ökar sitt stöd från 5,7 procent till 6,5 procent sedan riksdagsvalet.

– Partiets ökning är en bekräftelse på att man har lyckats väl med blåslamparrollen. I praktiken är man ju ett stödparti till regeringen med relativt sett stor makt.

Alliansen fortsätter knappa in

Moderaterna får 25,2 procent av väljarnas stöd, Centerpartiet 6,4 procent, Folkpartiet 4,9 procent och Kristdemokraterna 3,8 procent. Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet tappar tillsammans 1,2 procent, medan Alliansen stiger med en knapp procentenhet. Alliansen leder alltså över regeringspartierna med 3,6 procent.

– Moderaterna fortsätter bekräfta sin bild av att vara det ledande Allianspartiet. Det är ett betryggande besked för partiledaren Anna Kinberg Batra som har haft en i vissa ögon nervös inledning på sin post.

Centerpartiet stiger marginellt till 6,4 procent och ligger nu på bekvämt avstånd från fyraprocentsspärren där man under många år varit och nosat.

– Det här är säkert ändå en besvikelse för många centerpartister som har haft en dold förhoppning om att Annie Lööf ska blomma ut och bli Alliansens drottning, säger Ulf Hambraeus.

Alliansens stora krisparti sedan länge Kristdemokraterna ser inte ut att ha förbättrat sina överlevnadsmöjligheter.

– Nedgångarna för partiet är en varningssignal. Än så länge ser partiledarbytet och högersvängen inte ut att ha varit ett lyft. Ebba Busch Thor är ju barnledig, så vi får se hur det blir när hon kommer tillbaka, säger Ulf Hambraeus.

Folkpartiet läge ser alltmer dystert ut. Nu ligger partiet på 4,9 procent och tappar väljare framförallt till Moderaterna och Centerpartiet.

– Det sätter ytterligare press på den redan pressade partiledaren Jan Björklund. Han har visserligen redan gjort klart att han vill sitta kvar och utmanare saknas i dagsläget. Men nu lär diskussionen i alla fall inte tysta inför partiets landsmöte i höst, säger Ulf Hambraeus.

Stödet för SD fortsätter öka

Sverigedemokraterna stöds av 14,5 procent av väljarna och övriga partier får 2,1 procents stöd.

Samtidigt så fortsätter den positiva trenden för Sverigedemokraterna. Partiet ökar sitt stöd med 1,6 procent sen riksdagsvalet.

– Det här bekräftar att Jimmie Åkesson frånvaro inte har kunnat påverka en fortsatt långsiktigt positiv trend för Sverigedemokraterna. Inte heller bråket kring uteslutningarna och hans omdiskuterade sjukersättningar har rubbat uppgången. 

SCB:s statistik visar också att Sverigedemokraterna hämtar nya väljare från framförallt Socialdemokraterna och Moderaterna.

– Samtidigt ser man att partiet nu hämtar väldigt stort stöd bland osäkra väljare. 

Socialdemokraterna får samtidigt ett överraskande stort stöd. De ligger kvar över 30 procent, något som motsäger de senaste signaler från övriga opinionsinstitut. De har snarare visat ett stöd på runt 27 procent, vissa ännu lägre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.