Schibbyes råd: Lyssna på er själva och ta det lugnt

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Martin Schibbye, som själv fängslades under en reportageresa, kan leva sig in i Magnus Falkeheds och Niclas Hammarströms situation.

– Det är en otrolig glädjens dag i dag, säger Martin Schibbye till SVT.

Han vet väl hur det känns att vara Magnus Falkehed och Niclas Hammarström i dag. Den 10 september 2012 benådades han och kollegan Johan Persson från etiopiskt fängelse efter tio månader i fängelse.

Journalister bortförda i Syrien

”Verkligen på riktigt?”

Martin Schibbye tror att Hammarström och Falkehed är fulla av motstridiga känslor efter tiden i fångeskap.

– Jag kände en stark overklighetskänsla. Att se natthimlen, stjärnorna och glittrande blått hav fick mig att fundera på om det verkligen var på riktigt – eller satt jag kvar i fängelset? säger Martin Schibbye.

Nu väntar ett stort mediauppbåd och ett enormt intresse för de svenska journalisterna.

Lång väg tillbaka

– Det är viktigt att de lyssnar på sig själva och tar det lugnt. De vill säkert berätta om allt de varit med om, för oss var det bra att få kräka ur sig allt direkt. Men man måste ta sig tid och landa med sina nära och kära.

Vägen tillbaka till vardagen i Sverige kan vara svår – särskilt med tanke på allt som Hammarström och Falkehed ska ha utsatts för i Syrien, som att hållas fångna i ett mörkt rum och misshandlas.

– För mig handlade det om att lära mig att gå i trappor igen och använda nycklar, något nytt som att lära sig gå ungefär. Det tar tid att komma tillbaka, säger Martin Schibbye.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalister bortförda i Syrien

Mer i ämnet